Борел: Регионалната война не е в интерес на никого, особено на жителите на Газа

Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Регионалната война не е в интерес на никого, особено на жителите на Газа. Това каза върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в интервю за френския вестник Le Monde.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи настоява за необходимостта от успокояване в Близкия изток, но признава ограниченията на ЕС при влияние върху засегнатите участници. Той също призовава за „възстановяване на баланса на силите“ между Украйна и Русия.

„ЕС има само дипломатическа сила, сила на убеждението си. Очевидно е, че някои страни членки имат по-голямо влияние върху Израел, отколкото други, особено Германия, която има отлични отношения с израелците. Американците можеха, ако искаха да използват други ресурси, особено чрез доставките на оръжие за Израел. В миналото те вече са вземали задължителни решения. Но днес не мисля, че искат да използват лостовете, които имат”, каза още Борел.

Според ръководителя на дипломатическата служба на ЕС след атаката срещу Израел иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахян му е казал, че ислямската република е удряла изключително „военни цели“ и е дал да се разбере, че това е „контролиран отговор“.

По-рано говорителят на иранското външно министерство Насър Канани заяви, че страната му не иска ескалация на напрежението в Близкия изток, но възнамерява да отговори на "всякакви незаконни и ирационални действия" срещу Техеран.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят