Орбан призова унгарците да гласуват за промяна на върха на ЕС

Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан призова днес избирателите да не гласуват за традиционните политически партии на предстоящите европейски избори заради провала им в управлението и каза, че никога не трябва да се позволява на Украйна да стане част от ЕС или НАТО.

Орбан, който бе председател на среща в Брюксел на крайнодесни политици и привърженици, се обяви против политиката на ЕС в областта на климата и земеделието, която според него е създала много трудности за фермерите. По думите му в момента "мигрантската криза" в Европа в по-сериозна от всякога, предаде БТА.

"Смисълът на тези европейски избори е да се смени ръководството", каза Орбан. "Ако ръководството се окаже лошо, трябва да бъде сменено. Толкова е просто", заяви десният политик. 

Орбан разкритикува Европейската комисия (изпълнителния орган на ЕС), че използва ковид пандемията като оправдание да напада Унгария.

"Бюрократите в Брюксел опитаха да задушат Унгария финансово", заяви той. 

Комисията отказа на Унгария милиарди евро заради опасения за демокрацията в страната и опасност от грешно разпределяне на европейски пари. 

Унгарският лидер, който е на власт от 2010 г., изтъкна провала на европейските санкции за спиране на войната в Украйна. Той заяви, че най-голямото опасение на Унгария е, че да не иска да дели обща граница с Русия отново и по тази причина Украйна не бива да се присъединява към ЕС и НАТО. 

"Трябва да разберете, че сте държава, която е буферна зона. Не може да промените това", каза той. 

Украйна иска да се присъедини и към двете организации, но вероятно това няма да се случи, докато продължава войната, отбелязва АП. 

Според Орбан "Украйна е просто протекторат", който разчита на пари и оръжия от Запада и "вече не е суверена държава". Въпреки това лидери от ЕС и НАТО настояват, че войната е екзистенциален въпрос за Европа и не бива Путин да печели. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа