Русия създава оръжие на съвсем нови физически принципи

Русия създава оръжие на различни физически принципи. Наскоро стана известно, че от 2022 г. на инициативна основа, с информационна подкрепа от инженерите на Черноморския флот, за собствена сметка, Руското конструкторско бюро разработва оперативно-тактическия комплекс „НАСТ“, който представлява комплекс от средства за използване с високоскоростни надводни носители - кораби с динамична въздушна възглавница за решаване на широк спектър от проблеми в интерес на отбраната на Руската федерация. За това съобщава Черноморския флот на страната в своя Телеграм канал.

Към март 2024 г. са разработени и произведени няколко екземпляра на продукта с различни размери, товароподемност и предназначение, някои от които с подкрепата на Черноморския флот успешно са преминали тестовете, които са покрили изчислените експлоатационни характеристики.

Ето какво разказа за проекта представител на руския Черноморски флот:

„Самата идея за кораби с динамични въздушни възглавници е предложена от Р.Е. Алексеев през 70-те години на миналия век, но нашите инженери успяха да го приложат на други физически принципи: различни от конвенционалните кораби с водоизместимост, и от корабите за глисиране, и от корабите на въздушна възглавница, и от класическите екраноплани, и от летателни апарати от всеки друг тип.

Продуктите се произвеждат в пилотиран и безпилотен вариант.

Комплексът може да работи автономно или да бъде интегриран в единна система за управление и да изпълнява следните задачи:

• при скорост до 120 км/ч

• пробег до 1200 км

• с тегло на полезен товар до 1200 кг.

Пакетът включва мобилна контролна станция и компонент за транспорт и зареждане. За разлика от екранопланите, дългосрочното летателно обучение не е необходимо за управление на AFV на проекта НАСТ. Нашият кораб може да се управлява от всеки, който е преминал кратък курс на обучение за управление на кораб на динамична въздушна възглавница“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия