Вашингтон праща на Киев нови оръжия още тази седмица

Конгресът на САЩ одобри пакета от помощи. 

Пакетът от помощи окончателно одобрен от US Конгреса

САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица. Това увери президентът Джо Байдън, след като пакетът от помощи за Киев бе окончателно одобрен в американския Конгрес, предаде Ройтерс.

Това стана след гласуване в нощта срещу сряда в US Сената, на което законопроектът за помощта за Украйна, Израел и Тайван събра убедително мнозинство - подкрепен бе от 79 сенатори, а 18 гласуваха “против”.

Преди това помощите бяха одобрени от Камарата на представителите в събота. Пакетът предвижда средства за Украйна (61 млрд. долара), Израел (17 млрд. долара), 8 млрд. долара за Тайван и партньори на САЩ в Индийско-тихоокеанския регион за “противодействие на комунистически Китай”. Предвидени са също 9 млрд. долара за хуманитарна помощ за цивилни в конфликти зони по света, включително за палестинците в Газа.

Администрацията на Байдън вече подготвя пакет от военна помощ от 1 милиард долара за Украйна. Той включва превозни средства, боеприпаси за ПВО Stinger, допълнителни боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи, 155 милиметрови артилерийски боеприпаси, противотанкови боеприпаси TOW и Javelin и други оръжия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят