Джорджо Армани стана за резил на 89 години

Срещу самия Джорджо Армани не са повдигнати обвинения, но „Кралят на модата“ не може да не е знаел как се правят артикулите по витрините на неговите бутици из целия свят.

Набедиха великия стилист за безмилостен експлоататор

Китайци шиели за Краля на модата чанти, колани и парцалки срещу жълти стотинки

Полицията разкри жестоко третиране на работници във фирми - подизпълнители

Оригиналните кожени чанти и колани на Джорджо Армани, както и много дрехи на великия стилист, са ушити от жестоко експлоатирани китайци, при това не в родината им, а в Италия - биха тревога медиите на Апенините.

И зададоха въпроса дали „Кралят на модата“ и хората му са знаели за десетките черноработници, които се трудят денонощно във фирмите - подизпълнители на световно прочутия бранд? При това за 2-3 евро на час или пет пъти по-малко от приетата минимална тарифа за заплащане на нискоквалифициран труд. И живеят натъпкани като сардели в нехигиенични помещения, нямат платени годишни отпуски, нито пък някой им внася здравни и пенсионни осигуровки.

Когато гръмна неприятната за топ дизайнера новина, някои шефове от взетата на прицел от съда в Милано компания „Джорджо Армани Оперейшънс АД“ (ДАО) от холдинга на прочутия стилист побързаха да заявят, че изобщо си нямали хабер за вменяваната им безмилостна експлоатация. Да, но съдийките Паола Пендино, Джулия Кучинело и Матриа Гаетана Рисполи от трибунала на Милано парираха веднага тези приказки със съвсем състоятелно опровержение. Ами, когато на 15 февруари прокуратурата изпраща карабинери да проверят китайската фабрика „Wu Cai Ju“ в Роцано - сателитно градче на столицата на Ломбардия, те заварили там инспектора за контрол на качеството в ДАО с инициали Н.М. И той дори обяснил на униформените служители на реда, че прекарвал по няколко дни веднъж на два - три месеца сред работниците, за да следи както качеството на суровините и материалите, така и това на крайните продукти. Да, ама видиш ли, когато карабинерите го подпитват какво смята за окаяното състояние на превиващите от сутрин до вечер гръб хора, Н.М отговорил, че не бил обърнал внимание на „качеството на трудовите условия“, тъй като това не било негова работа...

После, въз основа на доклада на карабинерите, магистратите от Милано написват черно на бяло, че ДАО с нейните 1200 работници и служители от всичко 8700 в припечелилия през 2022 г. 2,3 милиарда евро холдинг „Джорджо Армани АД“, притежава „много ниска бизнес-култура“. Която е „сериозно недостатъчна“ що се отнася до изисквания минимален контрол на производствената верига, използвана от компанията.

Чанта, произведена във фабрика, в която работниците получават по 2-3 евро на час, бива продавана на подизпълнители на бранда „Армани“ за 93 евро, те пък я продават на „Армани“ за 250 евро, а в магазина цената й вече е 1800 евро, установило разследването.

„Производството в нелегалните китайски фабрики за облекло и аксесоари, по-късно продавани с марката „Джорджо Армани“ - пишат съдийките Пендино, Кучинело и Рисполи - е активно повече от 14 часа на ден, дори по празниците, като работниците са подложени на изтощителен работен ритъм и живеят в ситуация, характеризираща се с липса на грижи за безопасността на работната сила, трудеща се и битуваща в унизителни условия за живот“. При това със заплати „дори от 2-3 евро на час, които се преценяват като възнаграждения под етичния минимум“. „Това е незаконна практика - подчертават магистратките - толкова дълбоко вкоренена и доказана, че може да се смята за включена в по-широка корпоративна политика, насочена към увеличаване на бизнеса с цел максимизиране на печалбите, дори с цената на стабилни производствени взаимоотношения със субекти, за които експлоатацията на работниците е ежедневие“.

А изглежда не става дума само за цитираните мизерно заплащане и ужасяващи битови условия, а преди всичко за това, че те се случват едва ли не с благословията на основния работодател, който от години е една от иконите на модния бизнес на Италия. Според медиите в страната, обществена тайна е фактът, че ако не всички нейни прочути стилисти, то поне много от тях шият прескъпите си дрехи, особено от т.нар. младежки линии, в държави с нископлатена работна ръка. Каквито са Бангладеш, Индия, Китай, Пакистан и много други, сред които за съжаление са членки на Европейски съюз като нашата България и съседна Румъния. Но изредените страни все пак са чужбина и там италианските органи не могат да сторят нищо по отношение на експлоатацията на работната ръка. На Апенините обаче не е така и през последните месеци бе поставен под специална съдебна опека известният с щампите си на географски карти дизайнер Алвиеро Мартини. Синдикалисти и стопански ченгета разкриха, че бил работил в Италия по схема, подобна на тази на дъщерната фирма на Армани, която подхванаха трите милански съдийки. Очаква се разследването срещу Алвиеро Мартини да приключи в най-скоро време и според юристи той със сигурност ще бъде изправен на съд.

Та, значи Джорджо Армани не може да не е знаел как се правят артикулите по витрините на неговите бутици из целия свят - онези, които му отреждат трето място в класацията на италианските милиардери с общо 7,6 млрд. евро собствени пари. Според медиите из Апенините засега всепризнатият за „Крал на модата“ дизайнер, който на следващия 11 юли ще чукне 90 лазарника, както и никой от близките му сътрудници, не са вписани в папките за последствени на миланската прокуратура. Като за модните репортери вероятността срещу самия Армани да бъде повдигнато обвинение е малка по простата причина, че това ще бъде удар срещу мощния моден сектор на Италия.

И, както писаха вестниците „Кориере дела сера“ и „Република“, евентуално погване на Армани от съдебната власт можело да предизвика разследвания на дейността на всички други прочути италиански брендове. Разбирай „Долче и Габана“, „Прада“, „Версаче“ и т.н., където евентуално могат да бъдат установени още по-ужасяващи нередности при третирането на работната ръка.

А от това няма никой полза между Алпите и Сицилия и въпросът, който десетките хиляди италианци, ангажирани в модния сектор, си задават сега е: Кой и защо натопи Джорджо Армани, направи го за резил на 89 години и предизвика скандален трус в бранша?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа