Русия откри нов фронт в Украйна - в Харковска област

Целта е да създаде буферна зона

Силите на Москва навлезли на 1 км от границата

Украинските сили съобщават за предприета руска атака в североизточната Харковска област, където е и вторият по големина украински град. Киев засега твърди, че отблъсва атаката успешно, но решението на Москва отваря нов фронт 26 месеца след началото на пълномащабната руска инвазия, съобщи Ройтерс.

Пред агенцията високопоставен източник в украинската армия твърди, че целта е да се създаде “буферна зона” между Харковска и руската Белгородска област, подлагана на редовен обстрел в хода на войната.

Министерството на отбраната на Украйна потвърди, че са изпратени още подкрепления в района на граничния град Вовчанск за удържане на руските сили.

Събеседникът на Ройтерс говори за навлизане на руските сили на 1 км от границата и намерение да навлязат до 10 километра.

Това става година и половина след изненадващата украинска контраофанзива, освободила почти цялата Харковска област през есента на 2022 г. Сега инициативата е в ръцете на Русия, докато украинските военни се борят с дефицит на снаряди и военнослужещи.

Харков от месеци се посочва като възможна нова цел на руските сили. Същевременно, отбелязват и събеседници на АП, дори и Русия да не е в състояние да завладее Харков, може да принуди Украйна да изпрати повече войски в региона и така да бъдат оголени други точки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа