Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите

Горивата в Гърция поскъпнаха, като по бензиностанциите в страната безоловният бензин и дизелът достигнаха 2 евро. Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел.

В същото време международните средиземноморски цени на Platts, които са отправна точка на договорите за покупка на гориво между рафинериите и техните клиенти, изглежда следват възходящата тенденция на Brent.

Повишаване цената на горивата се забелязва дни преди Великден, период, когато мнозина се готвят да пътуват, като средните цени в региона достигат 2 евро за литър.

Характерно е, че цената на безоловното гориво в Цикладите е скочила до 2.190 евро за литър, в Додеканезите 2.125 евро, над 2 евро в Лефкада, Митилини и Кефалония.

В момента средната цена в страната на обикновения безоловен бензин е 1,962 евро за литър, а на дизела - 1,715 евро за литър, което бележи още по-висока цена спрямо предходната седмица. Според експерти възходящите цени ще бъдат по-динамични през следващите дни поради климата на несигурност, подхранван от световните конфликти.

Заместник-министърът на икономика и финансите Харис Теохарис, позовавайки се на възможните последствия върху гръцкия пазар от драматичните събития в Близкия изток, подчерта, че правителството „няма да приеме неоправдани увеличения на запасите от горива, които вече са фактурирани и обложени с данък " и посочи, че държавата има механизми да извършва проверки.

„Очевидно е, че в период, когато има несигурност на пазара, е периодът, в който всички механизми трябва да са нащрек, тъй като цените или са свързани с печалбарство, или с укриване на данъци. В следващите дни представители на данъчна полиция ще извършват масови проверки”, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа