Орбан обяви, че ръководството на ЕС се провалило и трябва да си отива

Виктор Орбан

Високопоставените служители на Европейския съюз трябва да бъдат сменени, тъй като не заслужават нов шанс след предстоящите избори за Европейски парламент, заяви днес унгарският премиер Виктор Орбан, предаде БТА.

Лидерът на унгарската националистическа партия ФИДЕС е изправен пред едни от най-трудните избори в 14-годишното си управление, тъй като икономиката на страната му е в рецесия, скандал за сексуално посегателство засегна ядрото на политическата му платформа, която е основен защитник на семейните ценности, а нов политически проект заплашва да наруши установеното от него статукво, коментира Ройтерс.

"В Брюксел има проблеми, големи проблеми. Ръководството на ЕС се провали", заяви Орбан пред своите поддръжници, давайки начало на кампанията на партията му за евроизборите, които ще се произведат от 6 до 9 юни.

"Ако сте се представили зле по време на мандата си, изложили сте избирателите си на опасност и ако те не очакват нищо повече от вас, остава само едно: взимайте си шапките и си тръгвайте", добави той.

Орбан отдавна е в противоречие със съюзниците си от ЕС и Вашингтон по редица въпроси, включително относно отказа на Будапеща да изпрати оръжия на Киев и поддържането на икономически връзки с Москва, откакто руските сили нахлуха в Украйна през 2022 г., отбелязва Ройтерс.

Унгария също така води спорове с Европейската комисия относно реформите в областта на върховенството на закона, които доведоха до спирането на предназначени за страната евросредства на стойност няколко милиарда евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа