Руският концерн „Алмаз-Антей“: Нашите системи за противовъздушна отбрана могат уверено да поразяват ракети Taurus

Крилатите ракети Taurus с голям обсег, преговорите за доставката на които на Киев не спират напоследък, са трудни цели, но все пак ще бъдат унищожени от руските зенитно-ракетни системи (ЗРС). Това мнение изрази в разговор с руски медии Сергей Друзин, заместник-генерален директор по научно-техническото развитие и първи заместник-генерален конструктор на концерна за въздушно-космическа отбрана "Алмаз-Антей".

„Това не е лесна цел, нека бъдем честни, тя има малък EPR (ефективна площ на разпръскване), тоест сигнатура или видимост. Но енергийният потенциал на всички наши средства ни позволява уверено да ги откриваме на такива дистанции и да осигурим унищожаването им в централната засегната зона. Те са откриваеми и уверено могат да бъдат поразени“, отговори той на съответния въпрос.

Друзин описва Taurus като „добра крилата ракета“, в която въпреки това няма „нищо изключително или страшно“. „Тези цели не представляват проблем за техниката, с която ние разполагаме“, подчерта зам.-генералният конструктор на концерна.

Концернът за ПВО "Алмаз-Антей" е основан преди 22 години с указ на руския президент от 23 април 2002 г. Включва организации, занимаващи се с разработването и производството на системи за противовъздушна отбрана, оборудване за радарно разузнаване и системи за управление. През 2015 г. Алмаз-Антей стана концерн за аерокосмическа отбрана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия