Вучевич: Укрепваме отбранителния капацитет, за да запазим суверенитета

Сръбският министър на отбраната Милош Вучевич каза днес, че Сърбия е военно неутрална страна, но че, имайки предвид геополитическата ситуация, страната трябва да бъде допълнително ангажирана в укрепването на отбранителния капацитет, за да запази суверенитета, съобщава RTV.

Коментирайки негативните реакции на Запада относно придобиването на Сърбия на противовъздушна система, която унищожава безпилотни самолети, Вучевич каза пред TV Hepi, че предвид случващото се на геополитическо ниво Сърбия трябва да бъде допълнително ангажирана в областта на укрепването на военния капацитет.

„И като добавим към това всичко, което се случва в Косово и Метохия и политиката на налагане на решения, които са абсолютно неблагоприятни, и натиска върху сърбите и сръбската общност, това наистина ни насочва да бъдем много, много фокусирани върху укрепването на отбранителния капацитет”, каза още Вучевич.

Той коментира още, че за тази цел Сърбия иска да закупи военна техника, която не се произвежда в Сърбия, но че не всички пазари са еднакво отворени за това.

Говорейки за натиска върху Сърбия, Вучевич заяви, че исторически е имало повтарящи се моменти, когато велики сили са отправяли определени изисквания към Сърбия, които са в противоречие с националните и държавните интереси, и че очаква да има повече в бъдеще.

„Аз също не съм прекалено оптимист за предстоящия период. Почти сигурно ще бъдем изправени пред подобен или идентичен натиск по определени въпроси, преди всичко по отношение на Косово и Метохия, но също и отношенията ни с Русия и Китайската народна република. Въпросът около Босна и Херцеговина, по-точно Република Сръбска“, добави Вучевич.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа