Президентът на Аржентина нарече колега „терорист“

Хавиер Милей спечели президентските избори в Аржентина през ноември м. г.

В отговор Колумбия изгони дипломати на Буенос Айрес

Президентът на Аржентина Хавиер Милей предизвика дипломатически скандал с Колумбия, като нарече нейния държавен глава Густаво Петро “терорист”, предаде Ройтерс.

В отговор Колумбия нареди експулсирането на аржентински дипломати от посолството в Богота.

Скандалът тръгна от неотдавнашно интервю на Милей за телевизия Си Ен Ен. В него той нарече Петро “терорист”, “убиец” и “комунист”.

“Изявленията на аржентинския президент се отразяват негативно на доверието на нашата нация, като в същото време засягат достойнството на президента Петро, който е демократично избран”, се казва в изявление на колумбийското външно министерство. Ведомството не посочи колко аржентински дипломати ще бъдат изгонени.

През януари Колумбия отзова посланика си в Аржентина след подобни обидни думи на Милей. Тогава той обяви Петро за “комунист убиец, който потапя Колумбия”. Петро е първият президент левичар на Колумбия, той е бивш член на отдавна разформированото партизанско движение М-19.

В интервюто на Милей за Си Ен Ен, което още не е излъчено цялото, той отправя нападки и срещу други регионални лидери, включително президента на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят