The Economist: Новият пакет от помощ на САЩ няма да помогне на Киев да си върне територии

Новият пакет от помощ на САЩ няма да помогне на Украйна да си върне загубените територии, пише The Economist.

Изданието казва, че 61 милиарда долара от САЩ ще помогнат на Украйна да остане на повърхността и да укрепи защитата на въоръжените сили на Украйна, но няма да направят възможно връщането на територии, контролирани от Русия. Това е около 18 процента от бившата територия на Украйна.

Урокът от неуспешната контраофанзива миналото лято , която струва скъпо на Украйна по отношение на жива сила и техника, е, че е трудно да се превземе територия. Дроновете и сателитите правят бойното поле прозрачно, което улеснява унищожаването на военен персонал и бронирани превозни средства.

Добрата новина за Украйна е, че последният американски пакет скоро ще бъде усетен на фронтовата линия. Тъй като средствата започнаха да намаляват през есента, недостигът на жизненоважни доставки, особено снаряди, стана все по-належащ. Русия изстрелва пет или повече изстрела за всеки един, изпратен от Украйна в обратната посока. Тъй като боеприпасите вече са складирани в американските бази в Полша, това ограничение сега ще бъде облекчено. Тъй като пристигат снаряди, Русия ще намери за по-опасно да концентрира хора и танкове за нови атаки. Доставянето на така необходимите дронове и ракети-прехващачи в Украйна ще отнеме повече време, но в крайна сметка Русия вече няма да контролира небето, особено над фронтовите линии.

Тази новина обаче е смекчена от някои отрезвяващи факти. Първо, въпреки че новият пакет ще повиши отбранителните способности на Украйна, той не е достатъчен, за да й помогне да си върне повече от територията, която е загубила от Русия, която сега възлиза на около 18% от нейната земна маса (половината превзета през 2014 г., половината след нахлуването през 2022 г.). Урокът от неуспешната контраофанзива от миналото лято, която струва скъпо на Украйна по отношение на хора и техника, е, че превземането на територия е трудно. Дроновете и сателитите направиха бойното поле прозрачно, повдигайки мъглата на войната и улеснявайки унищожаването на концентрации от хора и броня. Продължаващата безизходица вече е по-реалистична надежда за Украйна.

Второ, битката в Конгреса за приемане на законопроекта е знак за предстоящи проблеми. Сумата от 61 милиарда долара приблизително съвпада с това, което Америка е похарчила за Украйна през първите 20 месеца от войната, след което финансирането й е изчерпано. Следователно новите пари може да бъдат изразходвани до втората част на 2025 г. Дори и да останат средства, дотогава новоизбраният президент Доналд Тръмп може да реши да не ги използва. Ако г-н Байдън бъде преизбран, току-що водената деморализираща битка ще трябва да се води отново следващата година. Следователно този последен американски пакет може да е последният.

Ето защо европейските лидери биха сгрешили, ако гледат на американската помощ като на нещо повече от временна отсрочка. Шансовете са тази война да се проточи, вероятно много години. Откакто Украйна изтласка руснаците обратно през Днепър през ноември 2022 г., преди почти 18 месеца, фронтовата линия почти не се измести, въпреки огромните загуби на живот. Съюзниците на Украйна може да я настояват да търгува със земя за сигурност, но е трудно да се види споразумение, което да задоволи Украйна и Русия. В един момент едната или другата страна може да се откаже, но все още няма признаци за това.

Целта на Запада е, с право, стабилна, сигурна и просперираща Украйна, която се намира в рамките на защитени граници и напредва към членство в Европейския съюз и нато . Горчивината на борбата във Вашингтон означава, че европейските лидери са наясно, че ще трябва да поемат по-голяма част от тежестта, за да постигнат това, и ще имат нужда от по-голяма отбранителна индустрия. Въпреки че Европа е най-големият донор на финансова и хуманитарна помощ за Украйна, по отношение на военната помощ европейските и американските разходи са приблизително еднакви. Благодарение на американското спасително въже, европейските лидери имат повече време да решат как да помогнат на Украйна да спечели. И все пак размерът на задачата означава, че тяхната работа е не по-малко спешна, пише още изданието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят