Business Insider: Руската армия може скоро напълно да срине фронта на ВСУ

Руската армия може скоро напълно да срине фронта на украинските въоръжени сили, съобщава Business Insider, цитирайки анализатора на RAND Corporation Брайдън Сперлинг.

Шансовете на Украйна за победа в двугодишната й битка за отблъскване на бруталната инвазия на Русия изглежда намаляват.

Володимир Зеленски, президентът на Украйна, предупреждава с нарастваща настойчивост, че страната му може да загуби войната, ако не получи 60 милиарда долара помощ от САЩ, която републиканците в Конгреса отказват да отпуснат.

„Можем ли да удържим позициите си? Не“, каза Зеленски наскоро пред PBS за перспективите на Украйна, ако не получи финансиране.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба беше също толкова откровен в скорошно интервю.

„Дайте ни проклетите патриоти“, каза той пред Politico през март, имайки предвид произведените в САЩ системи за противовъздушна отбрана, използвани за защита от руски ракети, които удрят украински градове и инфраструктура.

На фронтовата линия в източна и южна Украйна според докладите ситуацията е все по-отчайваща, като Русия превъзхожда Украйна със скорост три към едно . Части от фронтовата линия също са опасно близо до срутване.

Високопоставени украински военни в разговор с Politico казаха, че Русия може да пробие навсякъде, където фокусира очакваната си лятна офанзива.

Русия вероятно ще успее да "проникне през фронтовата линия и да я разбие в някои части", казаха те пред изданието.

„Бих казал, че условията сега вероятно са по-благоприятни за руски пробив, отколкото когато и да било от началото на войната“, каза Брайдън Спърлинг, анализатор от RAND Corporation, пред Business Insider.

Помощният блок също прави все по-трудно за Украйна да защитава своите градове и критична инфраструктура, като например електроцентрали, от вълни от руски ракетни атаки и атаки с дронове.

Миналата година Украйна успя да свали 90% от руските атаки, използвайки системи за противовъздушна отбрана Patriot, но този брой сега е спаднал до около 30% за някои атаки. Междувременно Русия засилва своите въздушни удари, за да използва нарастващите пропуски.

Украйна също изпитва сериозни проблеми с набирането на достатъчно войски . Тя не публикува редовно своите данни за военните загуби, но през есента на миналата година американски служители изчислиха, че е имало до 190 000 убити или ранени войници.

Русия, с много по-голямото си население, е увеличила числеността на своята армия, компенсирайки големите ранни загуби, каза служител на Държавния департамент на САЩ в началото на април.

След като претърпя огромни загуби на оборудване в първите дни на войната, Русия измести икономиката си на военна основа, произвеждайки стабилни доставки на боеприпаси, докато съюзници, като Иран и Северна Корея, осигуряват дронове и ракети .

Стратегията на Путин да изчака решимостта на Запада да отслабне, доставките на решаваща помощ за Украйна да намалеят, и след това да измисли някаква форма на победа, изглежда е оправдана.

Без американския пакет за помощ "рискът от руски пробив нараства значително", каза Спърлинг. „Дори в най-добрия случай това ограничава възможностите на Украйна и в крайна сметка води до повече украински жертви и загуба на материални средства“, добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят