Захарова нарече формулата за мир на Зеленски „алхимия“

Русия не възнамерява да участва в конференцията за Украйна, чиято възможност обсъди украинският външен министър Дмитрий Кулеба. Това заяви пред руска медия официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, като подчерта, че „формулата на Зеленски“ за разрешаване на конфликта в Украйна е алхимия.

По-рано Кулеба каза, че преговорите с Русия за уреждане на въоръжения конфликт с Украйна могат да се проведат между първата и втората среща на върха по „формулата на мира“ на украинския президент Владимир Зеленски.

"Русия няма намерение да участва в такава конференция. Формулата на Зеленски е алхимия", подчерта дипломатът.

Украинският президент Владимир Зеленски, говорейки чрез видеовръзка пред участниците на срещата на върха на Г-20 през ноември 2022 г., представи така наречения мирен план от 10 точки, който не взема предвид позицията на Москва. Става дума по-специално за пълното изтегляне на въоръжените сили на Руската федерация отвъд границите от 1991 г. и връщането на Украйна на контрола върху „изключителната икономическа зона“ в Азовско и Черно море. 

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков впоследствие отбеляза, че изявленията на Киев за мирно уреждане се правят без да се вземат предвид съществуващите реалности. Москва не вижда напредък в мирния процес около Украйна и затова ще продължи специалната военна операция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия