Буданов обеща нови изненади за Русия

Искаме да покажем на руснаците, че Путин не може да ги защити от пренасяне на войната на руска територия, обясни шефът на ГУР

Тази война ще продължи, докато този режим остава в Москва

Изпитвам огромно уважение към Тръмп

Още през юни Русия може да започне голяма офанзива, за да се опита да превземе цялата територия на Донецка и Луганска области. След това руснаците ще се съсредоточат върху президентските избори в Съединените американски щати и техните последици, заяви Кирил Буданов, началник на Главното разузнавателно управление на Украйна - ГУР.

„Преди встъпването в длъжност на американския президент те ще се опитат да завземат възможно най-много територии в регионите на Донецк и Луганск“, каза той в интервю за The Washington Post, като отбеляза, че Руската федерация вероятно се надява, че ако победи Доналд Тръмп „ще признае техните постижения“.

Шефът на ГУР отбелязва, че Украйна също планира нови трансгранични атаки от руски доброволци, които действат на руска територия с подкрепата на ГУР. Освен това се подготвят нови операции с дронове. Той обясни: „Ние предложихме план, насочен към намаляване на руския потенциал. Той обхваща много аспекти, като военната индустрия ... критични военни цели, техните летища, техните командни и контролни пунктове".

Според него целта на подобни атаки е да се покаже, че руският диктатор Владимир Путин не може да защити населението от пренасяне на войната на руска територия. „Когато седите, да речем, в Санкт Петербург и гледате войната само по телевизията, винаги ще я подкрепяте, но хората започват да се изнервят, когато някой обект бива атакуван близо до дома им“, добави шефът на Главната Разузнавателно управление.

Буданов превъртя телефона си за изображения от канал в Telegram, които показват руски цивилни в град Белгород, които изследват щетите на местните сгради. Бомбите, които са причинили по-голямата част от разрушенията, са руски противовъздушни ракети С-300, изстреляни по украински дронове, каза той, а не самите дронове, но травмиращият ефект върху населението е същият.

„В действителност щетите, нанесени от тези противовъздушни ракети, са много по-големи от щетите, които потенциално биха били нанесени от един наш дрон“, каза той.

Според информации, агенти на ГУР се бият в Африка срещу наемници от ЧВК "Вагнер". „Ние провеждаме такива операции, насочени към намаляване на руския военен потенциал, навсякъде, където е възможно“, коментира Кирил Буданов. „Защо Африка трябва да бъде изключение?“

Според шефът на ГУР, Владимир Путин е станал жертва на собствената си пропаганда“, каза Буданов. „Те прегряваха обществото си... казвайки, че са най-могъщите в света, и той самият започна да вярва в това. Но се оказа, че армията им не е толкова мощна, колкото си мислеха.

Путин направи „стратегическа грешка“ като започна войната, каза той. „Но руснаците се възстановяват бързо и това е факт, който трябва да имате предвид. Доказвали са го десетки пъти. Не бива да подценяваме тази характеристика. Войната на Путин беше подкрепена от над 70 процента от руснаците", припомни той.

Буданов е предпазлив в правенето на прогнози за края на войната. Той казва, че „няма да има нищо против“ евентуално разпадане на Русия на малки парченца. Но предупреждава: „В руските мечти те са окупирали цяла Украйна, а в нашите мечти имаме парад на победата... в Москва.“ С други думи, нито един от двата изхода не е вероятен.

„Тази война ще продължи, докато този режим остава в сила в Русия“, вярва Кирил Буданов. „При следващия режим това може да се промени или не, но ще има прозорец на възможност.“ 

На въпрос дали се притеснява, че ако Тръмп бъде избран, може да се опита да наложи на Украйна споразумение с Русия, Буданов дава изненадващ отговор:

„Изпитвам огромно уважение към личността на Тръмп“, каза той, отбелязвайки, че бившият президент на САЩ е посещавал военна академия и похвали упоритостта му. „В живота му е имало девет случая, когато е отивал на върха, падал е до самото дъно на живота и се е връщал отново“. Но що се отнася до всеки мирен план на Тръмп, той каза: „Дори човек като него няма да може да разреши този проблем за един ден.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа