САЩ не са одобрили удара на Израел по иранска територия

Съединените щати не са одобрили удара на Израел по иранска територия, който еврейската държава нанесе в отговор на мащабната въздушна атака на Техеран през уикенда. Това обяви американски служител, заемащ висок пост, в интервю за CNN.

Израел е информирал САЩ, че ще отговори на Иран през следващите дни. "Не одобрихме отговора“, заяви служителят.

Израел обмисля как да отговори на ударите с ракети и безпилотни самолети на Иран, по-голямата част от които той е прихванал.

Израел започна атака срещу иранска територия в петък местно време. Според местни медии три експлозии са станали близо до военна база в северозападната иранска провинция Исфахан, където са разположени ядрени съоръжения. Иранската телевизия твърди, че са били свалени три дрона.

Според иранските медии системите за противовъздушна отбрана на Иран са били активирани в няколко региона като предпазна мярка срещу потенциални въздушни заплахи. Държавната информационна агенция IRNA писа, че след задействането на противовъздушната отбрана "все още не са регистрирани мащабни удари или експлозии, причинени от въздушна заплаха".

Иранският държавен Tasnim News съобщи, че ядрените съоръжения в провинция Исфахан са "напълно обезопасени".

Атаката дойде часове, след като иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан заяви, че ако Израел прибегне до по-нататъшни военни действия срещу него, иранският военен отговор ще бъде "незабавен и на максимално ниво".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка