Иранските военни заявиха, че са готови за израелска атака

Иран заяви днес, че военните му сили са готови да се противопоставят на всяко нападение от страна на Израел, а високопоставени официални представители на военновъздушните сили заявиха, че са готови за действие, съобщщи Ройтерс.

Миналия уикенд Иран извърши първата в историята си пряка атака срещу Израел в отговор на предполагаем израелски удар по сграда на иранското консулство в Дамаск на 1 април. От своя страна Израел заяви, че ще отвърне на удара, а военният му кабинет се събра днес, за да обсъди възможностите за контрадействия.

"Всяко нападение от страна на ционисткия режим (Израел) на наша територия ще бъде посрещнато със суров отговор", заяви днес иранският президент Ебрахим Раиси на парад, организиран по случай Деня на армията, съобщават иранските държавни медии, предаде БТА.

Командирът на военновъздушните сили на Ислямска република Иран предупреди на същото събитие, че бойните самолети, включително произведените в Русия Су-24, са в "най-добра готовност" да противодействат на всяка израелска атака. 

"Имаме пълна готовност във всички области, включително въздушното ни покритие и бомбардировачите, и сме готови за всяка операция", заяви бригаден генерал Амир Вахеди.  

Директна атака срещу бази на иранската Революционната гвардия или съоръжения за ядрени изследвания в Иран са едни от възможностите на Израел да нанесе ответен удар. Възможно е Израел да атакува и цели извън Иран, отбелязва Ройтерс.

Командирът на военноморските сили на Иран адмирал Шахрим Ирани заяви, че иранските търговски кораби вече са ескортирани от военни кораби до излизането им в Червено море, се казва в информация на полуофициалната новинарска агенция Тасним. "Военноморските сили изпълняват мисия за ескортиране на ирански търговски кораби до Червено море и нашата фрегата "Джамаран" присъства в Аденския залив в тази връзка", заяви той. Техеран е готов да ескортира кораби и на други държави, добави Ирани.

В Червено море се наблюдава значително нарушаване на корабоплаването, засегнати са плавателни съдове, свързани с Израел, които са обект на нападения на близките до Иран йеменски бунтовници хуси, отбелязва Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток