The Economist: Украйна разработи дрон, способен да лети до 3 хил. км

Украйна разработи дрон с обсег до 3 хил. км. Това съобщи британското списание The Economist.

По информация на изданието нови модели украински дронове са способни да летят до Сибир. Списанието отбелязва, че Киев е инвестирал стотици милиони долари в разработването на дронове, способни да откриват и поразяват цели на големи разстояния.

В Украйна отдавна декларират значението на безпилотните самолети в бойните действия. Главнокомандващият на украинската армия Александър Сирски призна, че решаващата роля във военните действия се измества към противопоставянето между ударните безпилотни самолети и системите за електронна борба.

На 18 март премиерът на Украйна Денис Шмигал съобщи, че правителството е отпуснало още около 130 милиона долара за закупуване на дронове. 

По-рано той информира, че през 2024 г., поради преразпределението на средства от местните бюджети към държавния, властите са получили допълнителни $1,36 милиарда за развитието на военно-промишления комплекс и повече от $1 милиард за производството на безпилотни самолети. 

На свой ред украинският експерт в областта на радиотехнологиите Сергей Бескрестнов отбеляза, че поради скоростта, с която FPV дронове се доставят на руските войски, украинската пехота скоро ще трябва буквално да „седи под земята“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа