САЩ блокираха приемането на Палестина като пълноправен член на Съвета за сигурност на ООН

Съединените щати използваха правото си на вето в Съвета за сигурност (СС) на ООН и блокираха проекторезолюцията на Алжир за приемането на Палестина като пълноправен член на световната организация, съобщиха руски медии.

За документа, препоръчващ приемането на Палестина в ООН като пълноправен член на организацията, гласуваха 12 членове на Съвета за сигурност, включително Русия и Китай, Швейцария и Великобритания се въздържаха, а САЩ се противопоставиха на проекторезолюцията.

На 4 април 2024 г. Малта уважи молбата на Палестина за повторно разглеждане на молбата на страната за присъединяване към ООН. Палестинските власти приложиха към искането си писма, в които влизането на Палестина в ООН се подкрепя от група арабски държави, Организацията за ислямско сътрудничество и Движението на необвързаните страни. В момента Палестина има статут на постоянен наблюдател в ООН.

През септември 2011 г. Палестина кандидатства за присъединяване към организацията като пълноправен член. Тогава обаче тя не успя да получи подкрепата на Съвета за сигурност на ООН. Съединените щати обявиха намерението си да наложат вето на резолюцията, ако тя бъде одобрена от други постоянни членки; Вашингтон смята, че пълноправното присъединяване на Палестина към ООН е възможно само след прилагането на двудържавно решение на палестинско-израелския конфликт; . В тази ситуация палестинските власти избраха да спрат този въпрос и да останат в световната организация като постоянен наблюдател.

Процесът на приемане на държава в членство в ООН се извършва с решение на Общото събрание по препоръка на Съвета за сигурност. За да получи препоръка, кандидатурата на дадена държава трябва да бъде гласувана от 9 от 15-те членове на Съвета за сигурност, при условие че никой от постоянните членове на органа (Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция) не е гласувал против. След това въпросът се внася в Общото събрание, където заявлението трябва да получи две трети от гласовете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят