Гняв в Украйна заради US защитата на израелското небе

Батарея от израелската система за противовъздушна отбрана “Железен купол” в град Ашкелон, близо до границата с Газа.

Американският Конгрес разделя помощта за Тел Авив и Киев

Зеленски: “Позор за света и демокрацията”

Володимир Зеленски изрази разочарование, след като САЩ и техните съюзници се втурнаха да защитават Израел от иранската атака през уикенда, подчертавайки ограниченията на западната подкрепа за Киев, пише “Уолтрийт Джърнъл”.
“Сега целият свят видя действията на съюзниците на Израел в небето и съседните страни - колко ефективно може да бъде единството в защитата от терор”, каза украинският президент.

САЩ и коалиция от западни и арабски партньори свалиха почти всичките 170 дрона, около 120 балистични ракети и около 30 крилати ракети, изстреляни от Иран в събота, преди дори да достигнат израелското въздушно пространство. Същевременно Украйна от месеци настоява за по-добра защита, докато жизненоважната помощ от САЩ се бави от Конгреса.

Украински официални лица се въздържат от пряка публична критика срещу политиката на Вашингтон, опасявайки се да не бъдат възприети като неблагодарници, посочва вестникът.

“Няма нищо друго освен американска плахост, което да обяснява защо не правим това за Украйна”, казва Джон Хербст, бивш посланик на САЩ в Украйна и дипломат от кариерата.

В същото време представители на американската администрация заявяват пред “Уолтрийт Джърнъл”, че подходът към Украйна и Русия е подходящ, предвид риска от голяма ескалация.

Кметът на Харков Игор Терехов коментира пред изданието, че може “само да си мечтае” за противоракетна отбрана, като тази в Израел. “Хората започват да се възмущават от САЩ”, посочва пък Володимир Дубовик, доцент в Одеския национален университет “И. Мечников”.

Израел от десетилетия се радва на специални отношения със САЩ като най-близкия партньор на Америка в Близкия изток. Съгласно 10-годишно споразумение, сключено през 2019 г., Вашингтон се ангажира да предостави на Израел 38 милиарда долара военна помощ до 2028 г. Двете страни си сътрудничат тясно по модерни военни системи, включително мрежата за противовъздушна отбрана “Железен купол”, обясняват западните журналисти.

Междувременно стана ясно, че Камарата на представителите на американския Конгрес ще гласува тази седмица отделни проекти с помощ за Украйна и за Израел. Това обяви председателят на долната камара Майк Джонсън, след месеци на политически разногласия между правителството на президента Джо Байдън и опонентите му републиканци.

“Странно. Това е политика в съвършено чист вид. И ако трябва да съм честен, това е позор за света. Просто позор за демокрацията, за всички, които само говорят за демокрация”, коментира президентът на Украйна Зеленски пред американския тв канал Пи Би Ес.

По думите му разделянето на помощта за Украйна от тази за Израел би свидетелствало за това, че причината е в предстоящите избори в САЩ, предава украинската агенция УНИАН.

“И това е просто чиста политика, когато целият свят говори “Как така Иран успя да удари Израел, сега трябва да помагаме на Израел и да забравим за това, което се случва в Украйна”. Това означава, че на всички им е все едно колко хора загиват в Украйна всеки ден. За тях е важно какви са им рейтингите. Ето за какво говори това. Те просто забравят, че мъртвите нямат никакви рейтинги. И ако Украйна се провали, ще има война в други страни, от НАТО. Ще има. Тогава американски войници ще ги защитават”, възмути се президентът на Украйна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа