Politico: Администрацията на Байдън не вярва в успеха на ВСУ дори с нова помощ

Русия поддържа предимство в човешка сила и оръжия

Представители на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън се съмняват, че украинските въоръжени сили ще постигнат успех на бойното поле дори с нов пакет от военна помощ на стойност 61 милиарда долара, пише Politico, позовавайки се на източници от Белия дом.

Въпреки времето и политическия капитал, изразходвани за помощта от 60 милиарда долара за Украйна, някои служители от администрацията на Байдън са скептични, че е достатъчно Украйна да спечели двугодишната си война с Русия.

Динамиката на бойното поле се е променила много през последните няколко месеца, отчасти защото Украйна е свършила с оръжия и боеприпаси, докато Конгресът е обсъждал разрешаването на повече помощ, според трима американски служители, на всички е предоставена анонимност, за да изложат подробности за чувствително вътрешно мислене. През този период Украйна се бореше да запази източната си територия, въпреки че Русия също не постигна значителни печалби.

Русия поддържа предимство в човешка сила и оръжия и ще отнеме много, за да се върнат месеци и години на териториални загуби. Официални лица от САЩ също задават въпроси относно тактиката и приоритетите на Украйна, особено след като контранастъплението на Киев се провали, изтощавайки сили от материални средства и морал.

„Непосредствената цел е да спрем украинските загуби и да помогнем на Украйна да възвърне инерцията и да обърне хода на бойното поле. След това целта е да помогнем на Украйна да започне да си връща територията“, каза един от официалните лица. „Ще имат ли това, от което се нуждаят, за да спечелят? В крайна сметка, да. Но това не е гаранция, че ще го направят. Военните операции са много по-сложни от това.

На Капитолийския хълм законодателите също така изразяват загриженост относно това дали повече оръжия, осигурени от САЩ, могат да доведат до украинско поражение на Русия или това е просто достатъчно, за да се отблъсне временно инвазията. „Това е въпросът“, каза старши помощник от Демократическата партия в Сената.

Отговорът има огромно значение. Победата срещу Русия означава, че Украйна ще си върне по-голямата част или цялата си територия след 10 години война, последните две включващи тоталното нападение на Владимир Путин. Незагубата, напротив, сигнализира, че Украйна може да удържи позициите си и да напредне, но не успява да си върне онова, което Русия заграби.

Байдън, при подписването на пакета за помощ за Украйна в сряда, подчерта, че Русия използва своята армия, за да атакува гражданска инфраструктура, подчертавайки необходимостта от засилване на огневата мощ на Киев. Те убиха десетки хиляди украинци“, каза Байдън, „бомбардираха болници, детски градини, зърнени силози, опитаха се да потопят Украйна в студена тъмна зима“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят