Япония планира да модернизира летища и пристанища, за да бъдат използвани от отбранителните сили на страната

Япония планира да модернизира пет летища и 11 морски пристанища в близко бъдеще, като ги обнови, така че да могат да се използват от отбранителните сили на страната и бреговата охрана в случай на „военни извънредни ситуации“. Това съобщава Kyodo News.

Очаква се планът да бъде одобрен скоро на среща на групата министри, което ще подготви пътя за изпълнението на проекта през следващата фискална година, която започва през април. През първата година се планира да бъдат отделени 230 милиона долара за тази инициатива.

На някои летища се очаква изграждането на по-дълги писти и площадки за изтребители и транспортни самолети. В пристанищата се предвижда изграждането на докове, способни да приемат разрушители, фрегати и други големи военни кораби.

В своята Стратегия за национална сигурност, одобрена през 2022 г., японското правителство идентифицира необходимостта от подобряване на функциите на обществената инфраструктура, така че силите за самоотбрана и японската брегова охрана да могат да реагират по-ефективно при извънредни ситуации.

Отбелязва се, че модернизацията на съоръженията може да бъде от полза за местните жители, тъй като ще им позволи да бъдат използвани за търговска логистика и туризъм, но остават опасенията, че при извънредни ситуации модернизираните пристанища и летища могат да станат цели на въоръжени атаки.

Петте летища, избрани за модернизация, се намират в четири префектури - Фукуока, Нагасаки и Миядзаки, както и в Окинава. От 11-те пристанища пет са разположени на главния северен остров Хокайдо, четири в префектурите Кагава и Коти на западния остров Шикоку и по едно в префектурите Фукуока и Окинава.

По-рано беше съобщено, че президентът на САЩ Джо Байдън и японският премиер Фумио Кишида ще представят план за преструктуриране на американското военно командване в Япония следващия месец на фона на общи опасения за Китай.

Също така Politico, позовавайки се на източници, съобщи, че Япония възнамерява да се присъедини към така наречения втори параграф от тристранното тихоокеанско отбранително партньорство на Великобритания, САЩ и Австралия AUKUS, според което участниците ще подпишат широко сътрудничество в областта на военни технологии до края на 2024 г. или началото на 2025 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия