Рогов: Представители на Украйна в Запорожката АЕЦ могат да станат наблюдатели на ударите на ВСУ

Представителите на Украйна нямат какво да правят в Запорожката АЕЦ, тъй като всеки от тях е потенциален наблюдател на ударите на украинските въоръжени сили по атомната централа. Това каза председателят на комисията на Обществената камара по въпросите на суверенитета, ръководителят на запорожското обществено движение „Ние сме заедно с Русия“ Владимир Рогов, съобщават руски медии.  Така той коментира изявлението на генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси, че агенцията планира да предложи на Москва и Киев тази година да направят оценка на техническото състояние на атомните електроцентрали от гледна точка на безопасността.

Според Рогов Гроси действа в грешна посока, опитвайки се да завлече украинските ядрени терористи в атомната електроцентрала и да ги легализира там.

Представителят на региона зададе въпроса какво точно ще оцени официален Киев на Запорожката АЕЦ? „Колко точно удрят атомна електроцентрала или колко са в състояние да разрушат защитната верига в един или друг момент”, каза още Рогов.

„Ако Гроси наистина иска сигурност за АЕЦ Запорожие, добави Рогов, тогава е необходимо да се търси край на обстрела на централата от киевския режим. Той подчерта, че в Запорожката АЕЦ се спазват всички норми и стандарти за безопасност, оборудването се актуализира.

По-рано официалният представител на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш Стефан Дюжарик заяви , че организацията няма криминалистични възможности и мандат да установи кой точно обстрелва Запорожката атомна електроцентрала. Той добави, че МААЕ също няма такива възможности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят