Иран не смята да отвръща на израелските нападения

Ирански военни охраняват ядрен обект край Исфахан.

Тел Авив запази мълчание за случилото се

Реакцията на Техеран цели предотвратяването на война

Над ирански град в петък отекнаха експлозии, като източници заявиха, че това е било израелска атака, но Техеран омаловажи случилото се и посочи, че не планира ответни действия - реакция, която изглежда има за цел да предотврати избухването на война в целия регион, предаде Ройтерс.

Ирански медии и официални представители описаха малко на брой експлозии, които според тях са били в резултат от това, че иранската противовъздушна отбрана е поразила три дрона над град Исфахан. Ройтерс отбелязва, че те са нарекли случилото се атака на “проникнали лица”, а не израелско нападение, което означава, че отпада нуждата от отговор.

Край Исфахан са разположени обекти от иранската ядрена програма, включително подземно съоръжение за обогатяване на уран в Натанц. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в петък успокои, че няма нанесени щети по ядрени обекти в Иран.

Високопоставен ирански служител заяви пред Ройтерс, че няма планове за отговор срещу Израел. “Не е потвърдено, че източникът на случилото се е чуждестранен. Не сме били атакувани от чужбина и обсъжданията клонят по-скоро към проникване, отколкото към атака”, казал иранският представител.

Израел пък мълчи за случилото се, след като в продължение на дни заявяваше, че планира ответен удар срещу Иран за атаката в събота (13 април). Това бе първата директна атака от страна на Иран срещу Израел в продължаващата от десетилетия война в сенките, която се водеше през съюзници и ескалира в целия Близък изток на фона на сраженията в Газа.

Двамата отдавнашни врагове тръгнаха по пътя към директната конфронтация след предполагаем израелски въздушен удар на 1 април, който унищожи сграда в комплекса на иранското посолство в Дамаск и при който бяха убити няколко ирански офицери, включително високопоставен генерал.

Отговорът на Иран с директна атака срещу Израел бе безпрецедентен, но не причини жертви и нанесе само леки щети, тъй като Израел и съюзниците му свалиха стотиците ракети и дронове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток