Украинската армия обяви, че е свалила руски стратегически бомбардировач (ВИДЕО)

Снимка: Уикипедия, Ту-22М3

Украинската армия заяви, че е свалила руски стратегически бомбардировач Ту-22 след днешната руска атака с ракети и дронове срещу Украйна.

"За първи път зенитно-ракетни подразделения на ВВС в сътрудничество с военното разузнаване на Украйна свалиха стратегически бомбардировач с голям обсег на действие Ту-22М3, който може да носи ракети Х-22, използвани от руската армия за атаки срещу украинските градове", съобщи командирът на украинските ВВС Микола Олешчук в "Телеграм".

Той добави, че украинските сили са унищожили днес за първи път и две ракети Х-22.

Според украинското разузнаване, втори бомбардировач е бил принуден да се обърне и не е изстрелял ракетите си.

„Вражески самолет на стратегическата авиация беше унищожен за първи път във въздуха в периода на пълномащабно нахлуване, а това означава, че известен брой ракети не са били изстреляни по Украйна“, каза говорителят на Главното разузнавателно управление (ГУР) Андрей Юсов.

Той отбеляза, че разстоянието за сваляне този път е около 300 км от украинската граница.

„Операцията беше повторение, като се има предвид свалянето на самолета А-50, която се проведе наскоро. Да, разстоянието е още по-голямо - наистина знакова операция и епохален резултат за Украйна“, подчерта Юсов.

Според руското министерство на отбраната, катастрофата изглежда е била причинена от техническа неизправност.

Един от членовете на екипажа на бомбардировача, който се е разбил в Красногвардейския окръг на Ставрополския край, е загинал. Издирването на четвъртия летец продължава, съобщи в Телеграм, губернаторът на региона Владимир Владимиров, цитиран от руски медии. Министерството първоначално обяви, че четиримата пилоти на бомбардировача са катапултирали и трима от тях са били спасени и че продължава издирването на четвъртия член на екипажа. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа