СЗО предупреждава за заплаха от глад в Газа заради израелските бомбардировки

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус предупреди за предстоящ глад в ивицата Газа поради бомбардировките на израелската армия. Той публикува съответното изявление в X (бивш Twitter).

Той отбеляза, че "в Газа се задава глад поради продължаващите бомбардировки". „Недостигът на храна и болестите измъчват населението в региона. Необходими са незабавни съгласувани действия, за да се осигури бърза доставка на храна и лекарства и да се защитят болниците от нападение, така че здравните работници да могат да се грижат за пациенти, отслабени от глад, болести и наранявания“, каза той Гебрейесус.

Той отново призова за „незабавно прекратяване на огъня и предоставяне на достъп на хуманитарни организации“ до територията на палестинския анклав.

На 24 март генералният комисар на Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) Филип Лазарини заяви, че властите на еврейската държава вече няма да позволяват на хуманитарни конвои да влизат в северната част на Газа. Според него „израелските власти са информирали ООН, че повече няма да одобряват влизането на каквито и да било хранителни конвои в северната част на анклава“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят