AP: САЩ едва ли ще конфискуват руски активи без съгласието на Г-7 и ЕС

Мащабният пакет от помощ на САЩ за Украйна и други съюзници, който президентът Джо Байдън подписа в сряда, също позволява на администрацията му да конфискува руски държавни активи и да ги използва в полза на Украйна. Но е малко вероятно САЩ да го направят без съгласието на останалите членове на Г-7 и Европейския съюз, пише Associated Press.

Конфискациите ще бъдат извършени в съответствие с разпоредбите на Закона за възстановяване на икономическия просперитет и възможности за украинците, който беше включен в проектозакона за подпомагане на Украйна.

Новият закон изисква президентът на САЩ и Министерството на финансите да започнат търсене на руски активи в Съединените щати в рамките на 90 дни и да докладват на Конгреса в рамките на 180 дни. Един месец след този краен срок на президента ще бъде позволено да "конфискува, конфискува, прехвърля или прехвърля права" върху всички руски държавни суверенни активи, включително всякакви интереси, в рамките на юрисдикцията на САЩ.

Но САЩ искат да продължат да се консултират с глобалните съюзници и да действат заедно, което вероятно ще забави процеса, пише агенция АП.

Съветникът по националната сигурност на президента Джейк Съливан каза в сряда, че въпросът ще бъде важна тема, когато лидерите на Г-7 се срещнат в Италия през юни, добавяйки, че „идеалът е всички да действаме заедно“.

Законът, подписан от Байдън, гласи, че „всички усилия на Съединените щати за конфискуване и пренасочване на руски суверенни активи“ трябва да бъдат направени с международни съюзници, включително Г-7, 27-те членки на Европейския съюз и други страни в координирани усилия.

Министърът на финансите Джанет Йелън каза, че е малко вероятно САЩ да действат без подкрепата на своите съюзници от Г-7.

Рискове за Съединените щати

Критиците на закона твърдят, че използването на глобални финанси срещу Русия може да навреди на репутацията на щатския долар като доминираща валута в света.

Конфискуването на руски активи може да принуди страни като Китай - най-големият притежател на държавни ценни книжа на САЩ - да решат, че съхраняването на резервите им в щатски долари е опасно.

Позиция на ЕС

Общо САЩ и техните съюзници замразиха 300 милиарда долара руски чуждестранни активи в началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Въпреки това на среща във Вашингтон на 17 април министрите на финансите на страните от "Голямата седморка" не можаха да постигнат споразумение за начините за използване на замразените руски активи.

САЩ подкрепиха идеята за пълна конфискация на активи и прехвърлянето им на Украйна. Европейските служители обаче са против - те се опасяват от нарушаване на международното право и дестабилизиране на финансовите пазари.

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард каза, че предложенията на САЩ предизвикват сериозна загриженост сред юристите. „Преходът от замразяване на активи към конфискация и разпореждане е нещо, което трябва да се разгледа много внимателно“, каза Лагард.

Излизане от ситуацията

Министрите на финансите на Г-7 се съгласиха да продължат да работят по възможни варианти, които да бъдат представени на срещата на лидерите на Г-7 в Италия през юни.

Европейският съюз вече започна да заделя печалбите, получени от замразените активи на Руската централна банка. Според оценките на блока лихвите по тези пари биха могли да осигуряват около 3 млрд. евро всяка година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка