САЩ уведомили писмено Русия за риска от атентат

Джон Кърби посочи, че „Ислямска държава“ е отговорна за атентата край Москва.

Белият дом отхвърля твърденията за замесеност на Киев

Вашингтон опитал да помогне за предотвратяването на атаката

Москва открила връзка с украински националисти

Белият дом определи като „абсурд“ твърдението на Русия, че Украйна е замесена в атентата миналата седмица в Москва, заяви, че е напълно ясно, че групировката „Ислямска държава“ е „единственият отговорен“ за атаката и подчерта, че САЩ са отправили многократни предупреждения към Русия за опасност от екстремистки нападения, включително и писмено, предаде Ройтерс.

В нападението срещу концертната зала „Крокус сити хол“ в Подмосковието загинаха поне 143-ма души. След атентата „Ислямска държава-Хорасан“ пое отговорност за него.

„Пределно ясно е, че „Ислямска държава“ е единственият отговорен за ужасяващата атака в Москва миналата седмица“, заяви на брифинг говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби. И добави: „Всъщност САЩ се опитаха да помогнат за предотвратяването на тази терористична атака и Кремъл знае това“.

Кърби уточни, че САЩ са отправили към руските власти множество предупреждения за екстремистки нападения срещу концерти и големи събирания в Москва, включително писмено предупреждение на 7 март в 11,15 часа до руските служби за сигурност.

Говорителят освен това коментира и изявлението на руския Следствен комитет, че е открил доказателства, че четиримата стрелци (които бяха арестувани), извършили нападението, са били свързани с „украински националисти“ и са получили пари в брой и криптовалута от Киев. Кърби определи тези обвинения на Русия срещу Украйна като „абсурд и пропаганда“.

„В резултат на работата със задържаните терористи, изследване на иззетите от тях технически устройства и анализи на данните за финансовите транзакции, са получени доказателства за връзките им с Украйна“, посочи в съобщение Следственият комитет на Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят