Associated Press: Украйна изтегля предоставените от САЩ танкове Abrams от фронтовите линии заради заплахи от руски дронове

Украйна засега остави настрана предоставените от САЩ бойни танкове Abrams M1A1 в битката си срещу Русия, отчасти защото войната с руски дронове ги затрудни да работят без откриване или да бъдат атакувани, казаха двама американски военни служители пред агенция The Associated Press.

САЩ се съгласиха да изпратят 31 Abrams в Украйна през януари 2023 г. след агресивна месечна кампания на Киев, твърдейки, че танковете, които струват около 10 милиона долара на брой, са жизненоважни за способността му да пробие руските линии.

Но бойното поле се е променило значително оттогава, особено от повсеместното използване на руски дронове за наблюдение и дронове ловци-убийци . Тези оръжия затрудняват Украйна да защитава танковете, когато те бързо бъдат открити и преследвани от руски дронове или снаряди.

Пет от 31 танка вече са загубени от руски атаки.

Разпространението на безпилотни летателни апарати на украинското бойно поле означава, че „няма открит терен, през който можете просто да шофирате, без да се страхувате от разкриване“, каза високопоставен служител на отбраната пред репортери в четвъртък.

Служителят говори при условие за анонимност, за да предостави актуална информация за оръжейната подкрепа на САЩ за Украйна преди петъчната среща на контактната група за отбраната на Украйна.

Засега танковете са преместени от предните линии и САЩ ще работят с украинците за пренастройване на тактиката, каза заместник-председателят на Обединения комитет на началник-щабовете адмирал Кристофър Грейди.

„Когато мислите за начина, по който се е развила битката, масивната броня в среда, където безпилотните въздушни системи са повсеместни, може да бъде изложена на риск“, каза Грейди пред АП, добавяйки, че танковете все още са важни.

„Сега има начин да го направим“, каза той. „Ние ще работим с нашите украински партньори и други партньори на място, за да им помогнем да обмислят как могат да използват това в тази променена среда сега, където всичко се вижда веднага.“

Новината за отстранените танкове идва, когато САЩ отбелязват двегодишнината на Контактната група за отбрана на Украйна, коалиция от около 50 държави, която се среща ежемесечно, за да оцени нуждите на Украйна на бойното поле и да определи къде да намери необходимите муниции, оръжия или поддръжка, за да запази Украйна оборудвани войски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа