Сиярто: Фокусът на унгарското европредседателство върху разширяването на Съюза към Западните Балкани

Снимка: Bulgaria ON AIR
Петер Сиярто

По време на предстоящото председателство на ЕС Унгария планира да се съсредоточи върху въпроси, които са важни за Централна Европа, като борбата с нелегалната миграция, разширяването на Съюза към Западните Балкани и енергийната сигурност, каза днес унгарският външен министър Петер Сиярто, съобщава Танюг.

Що се отнася до разширяването на ЕС, на пресконференция с чешкия си колега Ян Липавски Сиярто каза, че регионът на Западните Балкани не заслужава да чака 14 години и 11 месеца за членство, което според него подкопава доверието в политиката на Съюза, съобщи унгарската агенция MTI.

„Това е ситуация, която трябва да бъде разрешена, така че унгарското председателство на Съюза да има ясна програма за подпомагане на страните от Западните Балкани да ускорят процеса на присъединяване“, каза Сиярто.

Той посочи, че ефектите от миграцията се усещат пряко в Централна Европа от 2015 г. и е необходимо сериозно регионално сътрудничество за спиране на мигрантския поток.

„Чешката, словашката и полската полиция ни помогнаха и ни помагат на южните граници на Унгария да държим извън границите нелегалните мигранти, които заплашват Европа. Необходими са непрекъснати съвместни усилия на четиримата премиери на Централна Европа, за да се държи въпросът с квотите под контрол и да не се позволява на хиляди или десетки хиляди нелегални мигранти да се скитат безконтролно“, добави Сиярто.

Сиярто засегна и енергийната сигурност, като заяви, че Унгария и Чехия планират ядрено развитие и следователно ще продължат да се борят срещу негативната дискриминация, свързана с ядрената енергия в Брюксел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа