24 май ще бъде Ден на България във Ванкувър

24 май ще бъде Ден на България в гр. Ванкувър, провинция Британска Колумбия.

На 24 май честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Това стана ясно след среща на генералния консул г-жа Велислава Панова, почетния консул г-н Рон Сух и представители на общината в гр. Ванкувър. 

Българската общност в града наброява няколко хиляди души, които са добре интегрирани и приети от канадската общност. Тяхното активно участие в културния живот на Ванкувър е осезаемо. 

По инициатива на генералното консулство в петък вечерта и гр. Салмон Арм, Британска Колумбия стана част от инициативата - “Дни на България в Канада”. 

Повече от 100 човека се събраха в отдалечения град на провинцията, за да отбележат Дни на България в Канада и да чуят за Русе.  

Всеки път различен град от България се представя по време на инициативата. Досега са представени градовете Пловдив, Шипка, Варна, София и Казанлък. 

Нито един български гражданин не живее на територията на град Салмон Арм, но в последните 40 години местна ферма произвежда кисело мляко по български стил. 

По инициатива на генералния ни консул в Торонто г-жа Велислава Панова градът беше включен в инициативата и сега ще стане част от обиколката на Канада със знака на България. 

По време на следващото събитие в гр. Шипка, провинция Онтарио ще бъде представен Стара Загора.  Те ще се състоят на 11 май- деня на светите братя Кирил и Методий. 

Присъстващите канадски граждани бяха очаровани от представянето на България и успяха да се докоснат до културата и фолклора на страната както и до кулинарното изкуство на представители на общността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка