WSJ: Вашингтон отложи продажбата на високоточно оръжие на Израел

Вашингтон отложи продажбата на високоточно оръжие на Израел. Това съобщи The Wall Street Journal, позовавайки се на източници.

Според изданието става дума за продажбата на около 6,5 хиляди комплекта за насочване JDAM, които могат да преобразуват конвенционалните авиационни боеприпаси в управляеми. Отбелязва се, че Конгресът на САЩ е бил информиран за предложената сделка на стойност 260 милиона долара през януари, но законодателите така и не са получили официално известие. Оттогава администрацията на президента на САЩ Джо Байдън не е предприела необходимите мерки за осъществяване на продажбата, отбелязва The Wall Street Journal.

„Това е необичайно, особено по отношение на Израел, особено по време на война“, каза източник от Конгреса на изданието, без да уточнява причините, поради които продажбата се забавя.

Процесът на уведомяване на Конгреса за потенциална продажба на оръжия за 1 милиард долара на Израел, включително танкови боеприпаси, военно оборудване и минометни снаряди, също е в застой от март, пише вестникът.

На 5 май порталът Axios, позовавайки се на двама израелски официални лица, съобщи, че американската администрация е спряла доставките на боеприпаси за Израел през седмицата за първи път от 7 октомври 2023 г. Този ход, според официални лица, предизвика сериозно безпокойство сред израелските власти, които започнаха да разследват причините за забавянето на доставката на снаряди.

На 6 май Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, отказа да потвърди информацията за спирането на доставката на ракети от САЩ за Израел. Според него ангажиментът на САЩ "към Израел в сферата на сигурността е непоклатим".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка