Арестуваха мъж, помагал за покушение по Зеленски (обзор)

Полското летище Жешув-Ясионка се използва от Володимир Зеленски при пътувания в чужбина, както и от отиващи в Украйна чуждестранни представители.

Съвместно разследване на полската и украинската прокуратури

Събирал информация за летище Жешув-Ясионка

Мъж, заподозрян в подпомагане на руското разузнаване да подготви евентуално нападение срещу украинския президент Володимир Зеленски, беше арестуван в Полша, съобщиха полската и украинската прокуратура, предаде АФП.

Полският гражданин, идентифициран като Павел K., е имал задача да “събира и предоставя информация на военните разузнавателни служби на Руската федерация, по-специално да помага на руските тайни служби да планират евентуален опит за убийство на чужд държавен глава - украинският президент Володимир Зеленски”, се казва в прессъобщение на полската прокуратура.

Павел К. казал, че е “готов да действа от името на военното разузнаване на Руската федерация и е установил контакти с граждани на Руската федерация, пряко замесени във войната в Украйна”, пише още в съобщението на полската прокуратура.
Информацията за дейността на Павел K. е предадена на Варшава от главната прокуратура на Украйна, което впоследствие позволило придобиването на “съществени доказателства”.

Според украинския главен прокурор Андрий Костин, арестуваният мъж е отговорен по-специално за “събирането и предаването на държавата агресор на информация за сигурността на летище Жешув-Ясионка”, в Югоизточна Полша, откъдето минават украинският държавен глава при задграничните си пътувания, официални лица от други страни, които отиват в Украйна, както и конвои с помощи за нападнатата страна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа