Османи: И двете страни в диалога трябва да изпълнят задълженията си, Косово държи на думата си за това, което подписва

Косовският президент Вьоса Османи каза, че трябва да има някакъв ред в процеса на диалог и, като обвини Сърбия, че нарушава член 4 от Основното споразумение с кампанията срещу членството на Косово в Съвета на Европа, добави, че когато има две страни, и двете трябва да изпълняват задълженията си и не само едно, съобщава  RTV 21.

Османи казва, че Сърбия нарушава член 4 от споразумението и неговия преамбюл, като води кампания срещу членството на Косово в Съвета на Европа и задържа косовски граждани на своя територия.

 „Вчера Сърбия доказа, че нарушава член 4 от споразумението, като арестува и изтезава наши граждани, нарушава и други части от него, преамбюла, член 1, 2 и 3 от Брюкселското споразумение. Атаката срещу Косово, актът на агресия през миналата година, наруши принципа на зачитане на териториалната цялост на Косово Трябва да обединим всички сили, за да окажем натиск върху Сърбия, винаги е доказвала, че е не само градивна, но и че държи на думата си някакъв ред в процеса на диалог, когато има две страни, те трябва да изпълняват задълженията си, а не само едната“, каза Османи.

Вчера Министерството на външните работи и диаспората и Министерството на вътрешните работи на Косово призоваха гражданите да не пътуват през Сърбия след, както заявиха, ситуацията на граничните пунктове със Сърбия и произволното спиране на косовски граждани на тях.

Министерството на вътрешните работи на Сърбия отхвърли твърденията на косовски служители и институции за задържането на автобуси с косовски регистрационни знаци на границата между Сърбия и Хърватия, като подчерта, че полицията не е задържала нито един от гражданите, нито е попречила на влизане или пасаж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа