Business Insider: Икономическата сила на Русия може да продължи още година и половина

Икономическата сила на Русия може да продължи още година и половина, преди да започне да избледнява, според Фондацията Карнеги за международен мир, пише Business Insider.

Базираният във Вашингтон мозъчен тръст посочи демонстрацията на неподчинение на нацията на фона на нейната инвазия в Украйна, като руската икономика все още е силна въпреки нарастващите военни разходи и западните търговски ограничения . Международният валутен фонд прогнозира, че тази година страната ще расте по-бързо от всички останали развити икономики, включително САЩ.

Това отчасти се дължи на факта, че Русия е успяла да намери начини да заобиколи санкциите , казаха изследователи от Фондацията Карнеги, като например да продава своя петрол на своите съюзници , докато внася западни стоки през трети страни, пише още изданието.

Русия може да се обърне срещу Путин, тъй като икономическата сила на нацията намалява, а санкциите продължават да се затягат, казват икономисти. Путин иска да намали имиграцията след атаката в Москва. Това би направило недостига на работна ръка в нацията още по-лош.

Алиансът между Москва и Пекин е тук, за да остане, защото партньорството с Китай е единственият начин Путин да поддържа конфликта си със Запада, казва мозъчният тръст

„Появи се парадоксална ситуация: икономиката на Русия сега е стабилна както въпреки, така и в резултат на западните санкции“, пише в доклад Александра Прокопенко, сътрудник в Евразийския център „Карнеги Русия“ . „Но тази трудно постигната стабилност не е вечна. В най-добрия сценарий сегашното споразумение вероятно ще започне да се разпада в рамките на осемнадесет месеца поради нарастващи дисбаланси и възможни социални проблеми“, предупреди Прокопенко.

Русия се сблъсква с политическа "трилема", с три големи проблема, пред които е изправена нацията, докато преминава през третата година на война в Украйна. За Путин проблемът се свежда до финансиране на руската армия, поддържане на жизнения стандарт на руските граждани и поддържане на икономиката стабилна - три цели, които стават все по-трудни за постигане от Русия, според Прокопенко.

Признаците на слабост вече са започнали да изплуват на повърхността. Кремъл планира да похарчи рекордна сума за своята армия тази година. Това може да бъде пречка за икономиката на нацията, тъй като разходите за отбрана са "като цяло непродуктивни" и не е ясно дали руско-украинската война ще приключи скоро, каза Прокопенко.

Условията на живот също могат да започнат да се влошават. Докато икономистите казват, че руснаците засега живеят почти нормален живот , инфлацията се е повишила, което е накарало централната банка да повиши лихвените проценти до колосалните 16%. Ако централната банка успее да намали инфлацията, това ще намали доходите на работниците, тъй като икономиката започне да се свива.

Намаляването на доходите може също да повлияе на способността на руснаците да изплащат заемите си, повишавайки риска от дългови затруднения , каза мозъчният тръст.

„Това увеличава риска от социално недоволство: никой няма да се радва да приеме намаление на заплатите“, добави Прокопенко.​

И докато Русия има инструментите да поддържа икономиката си стабилна и да избегне рецесия засега, икономистите предупреждават за мрачно бъдеще, като се има предвид недостигът на работници в нацията , намаляващата производителност и нарастващата изолация от останалия свят.

„В една икономика, подчинена на политически императиви, има малко стимули за устойчиво развитие. Рано или късно това ще навреди на благосъстоянието на обикновените руснаци. С други думи, временните поправки и спадът на жизнения стандарт ще добавят към политическите и икономическите насрещни ветрове пред Кремъл“, каза Прокопенко.

Експерти предупредиха за скорошни социални вълнения в Русия, особено след като стандартът на живот продължава да се влошава. Нацията може да стане свидетел на масови вълнения до края на годината , казаха трима икономисти пред Business Insider, особено ако Западът продължи да затяга санкциите срещу Москва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят