САЩ обявиха въвеждането на допълнителни санкции срещу Иран

В близките дни Вашингтон ще въведе допълнителни санкции срещу Техеран, насочени срещу иранските програми за разработване на ракети, безпилотни летателни апарати, както и компаниите, които си сътрудничат с Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC, елитни части на иранските въоръжени сили) и Министерство на отбраната на Иран. Това се казва в писмено изявление на помощника на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан, разпространено във вторник от пресслужбата на Белия дом.

Както следва от документа, след иранската атака срещу Израел президентът на САЩ Джо Байдън, заедно със съюзниците и партньорите на Съединените щати, включително Г-7, както и лидерите на двете партии в Конгреса, работи върху „ изчерпателен отговор." 

„През следващите дни Съединените щати ще наложат нови санкции срещу Иран, насочени към неговите програми за ракети и дронове, както и нови санкции срещу компании, подкрепящи IRGC и иранското министерство на отбраната“, се казва в изявлението.

Според Съливан Вашингтон разчита на факта, че „следвайки САЩ, нейните съюзници и партньори ще въведат свои собствени санкции“. Той подчерта, че "новите санкции и други мерки" ще бъдат насочени към сдържане на Иран, предназначени да "отслабят военния му капацитет и ефективност" и ще засегнат "спектър" от действия, които Съединените щати смятат за проблематични.

„Натискът ще продължи“, каза Съливан, отбелязвайки, че през последните три години повече от 600 лица и организации са били обект на санкции на САЩ срещу Иран. „Няма да се поколебаем да продължим да предприемаме действия, в координация с нашите съюзници и партньори по света и с Конгреса, за да подведем иранското правителство под отговорност за неговите злонамерени и дестабилизиращи действия“, каза съветникът по националната сигурност на САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка