Бойко Борисов: От кризата излязохме по-бедни, но живи и здрави

"Бизнесът на Божков го взехме в полза на държавата"

"201 млн. лв. връщаме надвзети от "Газпром" пари"

Вирусът още не е победен. Нашите мерки бяха първи, най-навременни и най-леки. Това заяви премиерът Бойко Борисов по БНТ. 

"Нашите съседи затвориха църквите и джамиите, затвориха хората вкъщи. Ние всеки ден пускахме, паркове и градинки, после ресторанти, едно по едно. Направихме всичко възможно да се върнем към нормалния живот, защото това е важно за психическото здраве", добави той.

В другите държави се ходеше до магазин или до аптеката само с разрешение на полицията. У нас всеки можеше да кръстосва улиците, припомни премиерът. 

"Много хора ме упрекваха: защо използваш Мангъров и Мутафчийски. Напротив, аз се движех по средата. Затова излязохме първи от много строгите мерки. В спора се ражда истината. Няма учебник, който да извадиш и да приложиш правилото за Covid-19. Най-големите държави се издъниха и умряха хора. Ние първи си направихме облеклата, маските, очилата, първи започнахме плазмата да правим - в момента маса народ дава кръв, правим плазма, замразяваме, подготвяме, затова и толкова много хора излекувани имаме. Благодарение на нашата индустрия успяхме да направим облекла от най-добрия клас, в момента зареждаме Германия, Австрия, цяла Европа, с най-доброто, а не от Китай. В началото нямаше шлемове, маски, заводът в Смолян, който правеше ски, започна да прави маски и очила", каза още Бойко Борисов. 

"Според някои от кризата сме излезли по-богати ли, не - излязохме по-бедни, но излязохме живи и здрави в огромната си част. Брутен вътрешен продукт се прави с работа, не с лежане и с почиване. Спасихме живота, хората, сега с работа - на правилните места да се сложат парите - и продължаваме напред", призова министър-председателят.

Той обясни, че в момента има медикаменти и респиратори за лечение на 30 000 души. На въпрос защо така рязко се сменят мерките, премиерът обясни, че не е рязко, а всичко е изчислено - брой заразени, брой оздравели, брой починали, брой болнични легла.

"Съседните държави всички са си признавали - и президентът Вучич и много други, че гледат Бойко какво прави, и правят и те. Но и големите европейски държави", коментира още Борисов. И даде за пример Германия, която вчера свали ДДС-то за 6 месеца. Той призна, че свалянето на ДДС-то за книгите му е било голяма мечта.

Помагаме и на малкия и на средния бизнес. Но за да върви всичко това, трябва да имаме енергийни ресурси. Затова сега правим газопровода Балкански поток. Магистралите - "Хемус" е жизнено важна. По нея се работи на пълни обороти. Магистрала "Струма" е красота - с най-дългите тунели. Ще видите, че и АЕЦ "Белене" ще стане фантастичен, огромен и много хубав проект. Последното обжалване мина в съда и се оказа, че Летището в Мюнхен ще е концесионер на Летище София. Виждате, че лъжите отпадат една след друга, посочи Борисов. 

В понеделник на Министерски съвет 201 млн. лв. връщаме надвзети от "Газпром" пари на потребителите, топлофикациите, хората и бизнеса, каза още премиерът.

"Много олигарси бяха засмукали в снагата на народа своите октоподни пипала. Имаше един, който за доставката на газ до България имаше три посредника, не един, не два, три, които да повишават цената, да гепат парите. Ние проведохме изключително тежки преговори с "Газпром" и подписахме договор за 42% намаление на цената на газа", подчерта Борисов.

Бойко Борисов коментира и темата за Васил Божков: "Карикатурите са ми любими. От Божков съм взел една пура. Беше дошъл заедно с ръководителите на бТВ.  Докато си премиер не може да говориш. Ако кажеш истината ще кажат, че нарушавам свободата на словото. Ще дойде моето време, когато аз ще правя комикси, ще правя карикутари. Аз няма да съм вечно премиер. Ще си изкарам мандата и ще се занимавам с това нещо". 

"Закон не е променян в услуга, на който и да било. През тези всички години ние имаме нормални отношения. Не мога да кажа, че е било срамно или съм забранил с Васил Божков да се вижда, който и да било от правителството. Той е водещ в цял един сектор бизнесмен. Но, никога в негова полза", добави премиерът.

"Заклевам се във всичко свято, защото съм вярващ - една стотинка, един лев, едно евро не съм взимал от този човек. Ако някъде може да ми се търси вина е, че съм помагал на футбола, защото той беше в колапс", допълни Борисов. "Бизнесът на Божков го взехме в полза на държавата", каза още той.

Коментари

Задължително поле