АБВ: Ако не говорим за мир още днес, ще трябва да се борим за него утре

Ако не говорим за мир още днес, ще трябва да се борим за него утре. Това обявиха на пресконференция днес председателят на АБВ Румен Петков и Пламена Заячка, лидер на АБВ-Младежи. Двамата коментираха връщането на ядрената заплаха в Европа и може ли България да остане на тъмно?

АБВ настоя българското правителство да предприеме спешни мерки, свързани с възможността за ядрена заплаха. „Ако не говорим за мир днес, ще се наложи да се борим за него утре“, напомни Заячка.

Според АБВ в момента приключва една ера на сигурност. Причината за това е, че от 2 август САЩ и Русия ще спрат да изпълняват договора, сложил край на Студената война – „Договор за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО)“.

„На практика прекратяването му ще даде възможност отново да се произвеждат, разполагат, тестват и използват в бъдеще балистични и наземни ракети“, отбеляза председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка.

По думите й в момента не се водят преговори и за подновяване на друг договор – този от 2010 година, който ограничава броя на стратегическите настъпателни оръжия и изтича през 2021 г.

Именно за това партията настояват българското правителство веднага да инициира приемане на общи позиции в рамките на НАТО и ЕС за преосмисляне на системата за европейска сигурност, а също така и управляващите да декларират, че България няма да приема ракетни установки на своята територия, подчерта Пламена Заячка.

От АБВ алармираха, че Българската независима енергийна борса (БНЕБ) не може да гарантира сигурността и прозрачността на останалите участници на пазара на електроенергия. Предложенията и на управляващите и на експертите от енергийната борса няма да решат проблема с нея, а ще доведат до увеличение на цените, подчертаха от партията.

Регионалната борса ще намали пиковете на сцената, но дългосрочно цената на електроенергия у нас ще се повиши и вече България няма да е с най-ниската цена за електроенергия, са опасенията на партията.

Още преди близо година АБВ настоя Петър Илиев, тогавашният шеф на Българския енергиен холдинг да бъде уволнен поради неспособността да управлява процесите от гледна точка на интересите на държавата и на потребителите.

Цяла година беше нужна на министър Теменужка Петкова да осъзнае проблема, след като се натрупаха маса проблеми, коментира председателят на АБВ Румен Петков.

Днешната ситуация в енергетиката е изключително нестабилна и вместо да се управлява, се отлага огромна катастрофа, подчерта още той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.