АБВ внася сигнал за дейността на ДОСТ до главния прокурор и ДАНС

"Днес внасяме сигнал до главния прокурор и до ДАНС за партия ДОСТ. Ние не губим поглед и от каузите, които защитавахме по време на самата изборна кампания. Една такава кауза беше забраната на партията, ръководена от Лютви Местан заради бруталното, грубото вмешателство на Турция през нея във вътрешните работи на България." Това заяви по време на пресконференция лидерът на АБВ Константин Проданов.

Подаваме сигнала и заради начина, по който тази партия беше финансирана и заради начина, по който висши турски съновници участваха в предизборната ни кампания и агитираха за ДОСТ. Както обещахме, ние подготвихме сигнал до главния прокурор и Държавната агенция по национална сигурност, с който призоваваме те да се сезират и да разгледат казуса с противоконституционността на ДОСТ, и специално ГП да сезира Конституционния съд, ако всички факти се докажат“, посочи той.

Според Проданов фактът, че ДОСТ не е участник в 44-тия парламент, не бива да успокоява никого, защото партията се е разминала на косъм с влизането в Народното събрание. „При едни следващи избори, които за мен са много вероятни, напълно възможно е пропуските които са направени да бъдат поправени и ние да имаме партия, която е на ръчно управление от Ердоган в българския парламент. За нас това не трябва да бъде допуснато. На първо място трябва да се разследва дейността на ДОСТ, а след това да се отмени регистрацията й и да се обяви за противоконституционна, ако се докажат връзките й с турската държава“.

Във връзка с темата лидерът на АБВ коментира лаконично призива на ръководството на ДОСТ за касиране на вота."Наглостта им няма граници. Тя прави сигнала, който ще изпратим до главния прокурор за противоконституционността на ДОСТ още по-актуален“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика