Повреда остави без ток милиони хора в Централна Америка

Путин предложи на Саудитска Арабия да си купи С-300 и С-400 за защита

Тръмп: САЩ искат да избегнат война с Иран

Променят движението в София заради празника на града

Според учени: Лятото на 2019 г. е най-горещото в северното полукълбо, откакто се правят измервания

Слънчево и топло ще е времето днес

София празнува със „140 удара в минута” Аудиовизуално шоу на площад “Княз Александър I” тази вечер

Общинският съветник и издател от Велико Търново Нейко Генчев: Шумът убива в огромни мащаби Според данни на СЗО 3500 смъртни случая годишно се дължат на прекомерен шум

Горящо ремарке на тир блокира движението на магистрала „Тракия“ (ВИДЕО)

Етичната комисия разглежда кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Почитаме Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София

ЦИК и СЕМ подписват споразумение за местните избори

Катастрофа затруднява движението на пътя Плевен – Русе

На 17 септември 2019 да почерпят

Прабългарите отиват в луксозната вила в „Игри на волята“ Славяни ще спят в рибарската хижа, Траки отиват на плажа

АБВ и „Движение 21“ преговарят за постигане на коалиционно споразумение

Татяна Дончева, лидер на „Движение 21“

АБВ и „Движение 21“ преговарят за постигане на коалиционно споразумение. Резултатите от политическия диалог трябва да станат ясни в края на следващата седмица. Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на ръководствата на двете политически сили, съобщиха от пресцентъра на АБВ.

По време на събитието лидерът на Алтернатива за българско възраждане посочи, че амбицията на партията е създаването на модерен и алтернативен лявоцентристки блок.

„Днес направихме един предварителен, но обстоен разговор с „Движение 21“. Той е резултат от мандата, който нашето ново ръководство получи от Националния съвет, за търсене на възможни формули за коалиционно взаимодействие и партньорство с формации от лявоцентристкия и патриотичния спектър. Ние сме заявили няколко основни приоритета, за които сме завили, че ще са в програмата ни за предстоящите парламентарни избори. По-конкретно те са свързани с борбата с бедността и неравенството в обществото, както и по-активното включване на държавата в подкрепа на икономиката. Държавата трябва да бъде в ролята и на инвеститор и на стратегически партньор на бизнеса и да задава дългосрочни политики на развитие.

В този смисъл нашето виждане е, че е необходимо и от чисто прагматична гледна точка да търсим разширяване на нашето влияние чрез потенциални партньорски формации, с които имаме допирни точки. Напълно осъзнаваме също, че една бъдеща парламентарна група, колкото по-многобройна е като състав и разнообразна като експертиза, толкова по-голяма възможност ще има за влияние.

В този смисъл мисля, че беше плод на осъзнато взаимно желание от страна и на АБВ и на „Движение 21“, че един такъв разговор между нас трябва да се проведе. Той бе много обстоен, засегнахме много теми, намерихме много допирни точки и мисля, че нямаме особени различия по отношение на основните си приоритети, а и по-скоро се допълваме доста добре в много от сферите.

Нашите електорати също са близки, като идейни виждания и като позициониране в политическото пространство. Оценявам високо разговорите, които проведохме днес. Предстои те да бъдат продължени с цел допълнително сближаване на позициите. Амбицията ни е да създадем един алтернативен, лявоцентристки блок, който да даде на хората възможност да изберат по-смислени и по-работещи предложения за политики, а не от обещанията „на едро“, които виждаме предизборно от други политически формации“, заяви Проданов.

Думите му допълни лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева. „Ние стартирахме тези преговори, приемайки предложението на АБВ за евентуално постигане на коалиционно споразумение между двете политически сили, за общо явяване на следващите парламентарни избори. Смятам, че и двете формации сме наясно с електоралните си възможности, както и с обстоятелството, че взаимното ни усилие за коалиционно споразумение може да доведе и до допълнителна подкрепа. Ние също смятаме, че непреодолими различия между двете формации няма.

Разбира се, запазваме като един много важен за нас приоритет радикалната съдебна реформа като ключ за постигане на добрите икономически и социални решения, които предлагат нашите бъдещи коалиционни партньори от АБВ. Дали ще се споразумеем по общите приоритети е въпрос на разговори през следващата седмица. От наша гледана точка непреодолими различия няма, но разговор за детайлите е абсолютно наложителен. Общата ни формация има много сериозни шансове за влизане в следващия парламент и смятам, че двете ръководства си дават сметка за това“, заяви тя.

„Идеята на разговорите между нашите две формации не е и просто да търсим някакъв механичен сбор от резултатите на едната и на другата формация, а да надградим над това, което всеки един от нас има поотделно. Да постигнем нещо много по-значимо от едно плюс едно е равно на две“, заяви още Константин Проданов. Той още веднъж подчерта, че двете формации се допълват качествено в политическо и идейно отношение.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.