Грипна епидемия и в Благоевград

Седем пострадали при нападение с брадва в Руско училище

Енергийният министър призова бизнеса да сезира КЗК, ако има данни за картел за цената на тока

Автомобил блъсна пешеходец в Търново

Горски педагози преподават в градини и школа

МВР хвана измамници, събирали дарения от името на зам.-министър

Проф. Пимпирев: Резките промени на времето влияят на климата на Антарктида, тази година почти няма сняг

Премиерът на Косово: Само ние имаме юрисдикцията да разследваме убийството на Оливер Иванович

Близо 7500 участници ще събере 27-мото издание на фестивала „Сурва“

Движението при км 262 на АМ „Тракия“ при с. Кермен в посока Бургас се извършва в изпреварващата лента заради ремонт

Григор Димитров пречупи Рубльов в четири сета

Полицията издирва мъж във връзка с тежко криминално престъпление

Митничари се правят на купувачи на ракия Съставиха 1000 лв. акт на шуменец

Продължава акцията по събиране на стри гуми в София

Остава в сила бедственото положение в Смолян

АБВ и „Движение 21“ преговарят за постигане на коалиционно споразумение

Татяна Дончева, лидер на "Движение 21"

АБВ и „Движение 21“ преговарят за постигане на коалиционно споразумение. Резултатите от политическия диалог трябва да станат ясни в края на следващата седмица. Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на ръководствата на двете политически сили, съобщиха от пресцентъра на АБВ.

По време на събитието лидерът на Алтернатива за българско възраждане посочи, че амбицията на партията е създаването на модерен и алтернативен лявоцентристки блок.

„Днес направихме един предварителен, но обстоен разговор с „Движение 21“. Той е резултат от мандата, който нашето ново ръководство получи от Националния съвет, за търсене на възможни формули за коалиционно взаимодействие и партньорство с формации от лявоцентристкия и патриотичния спектър. Ние сме заявили няколко основни приоритета, за които сме завили, че ще са в програмата ни за предстоящите парламентарни избори. По-конкретно те са свързани с борбата с бедността и неравенството в обществото, както и по-активното включване на държавата в подкрепа на икономиката. Държавата трябва да бъде в ролята и на инвеститор и на стратегически партньор на бизнеса и да задава дългосрочни политики на развитие.

В този смисъл нашето виждане е, че е необходимо и от чисто прагматична гледна точка да търсим разширяване на нашето влияние чрез потенциални партньорски формации, с които имаме допирни точки. Напълно осъзнаваме също, че една бъдеща парламентарна група, колкото по-многобройна е като състав и разнообразна като експертиза, толкова по-голяма възможност ще има за влияние.

В този смисъл мисля, че беше плод на осъзнато взаимно желание от страна и на АБВ и на „Движение 21“, че един такъв разговор между нас трябва да се проведе. Той бе много обстоен, засегнахме много теми, намерихме много допирни точки и мисля, че нямаме особени различия по отношение на основните си приоритети, а и по-скоро се допълваме доста добре в много от сферите.

Нашите електорати също са близки, като идейни виждания и като позициониране в политическото пространство. Оценявам високо разговорите, които проведохме днес. Предстои те да бъдат продължени с цел допълнително сближаване на позициите. Амбицията ни е да създадем един алтернативен, лявоцентристки блок, който да даде на хората възможност да изберат по-смислени и по-работещи предложения за политики, а не от обещанията „на едро“, които виждаме предизборно от други политически формации“, заяви Проданов.

Думите му допълни лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева. „Ние стартирахме тези преговори, приемайки предложението на АБВ за евентуално постигане на коалиционно споразумение между двете политически сили, за общо явяване на следващите парламентарни избори. Смятам, че и двете формации сме наясно с електоралните си възможности, както и с обстоятелството, че взаимното ни усилие за коалиционно споразумение може да доведе и до допълнителна подкрепа. Ние също смятаме, че непреодолими различия между двете формации няма.

Разбира се, запазваме като един много важен за нас приоритет радикалната съдебна реформа като ключ за постигане на добрите икономически и социални решения, които предлагат нашите бъдещи коалиционни партньори от АБВ. Дали ще се споразумеем по общите приоритети е въпрос на разговори през следващата седмица. От наша гледана точка непреодолими различия няма, но разговор за детайлите е абсолютно наложителен. Общата ни формация има много сериозни шансове за влизане в следващия парламент и смятам, че двете ръководства си дават сметка за това“, заяви тя.

„Идеята на разговорите между нашите две формации не е и просто да търсим някакъв механичен сбор от резултатите на едната и на другата формация, а да надградим над това, което всеки един от нас има поотделно. Да постигнем нещо много по-значимо от едно плюс едно е равно на две“, заяви още Константин Проданов. Той още веднъж подчерта, че двете формации се допълват качествено в политическо и идейно отношение.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.