На 21 януари 2019 да почерпят

Столичният инспекторат с проверки за неправилно паркиране

Умопомрачени либерали искат черна Клеопатра Политически коректните зомбита готвят нов бойкот

ХИВ-позитивен остава зад решетките Болестта не е попречила на деянията му

Брад Пит и Чарлийз Терон заедно?

Психологът Росен Йорданов: Между любовта и ревността няма нищо общо

Двама шофьори на ден у нас минават на ток Над 68% ръст на регистрациите на електромобили само за година

Ограничено е движението по пътя Сопот-Карлово заради катастрофа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 21 януари 2019

СДВР издирва извършители на грабеж и побой

Акция „димяща кола“ в София КАТ глобява с 50 лева, ако автомобилът пуши над нормата

Тунел със система за вентилация и пречистване на въздуха откриха в Хонконг Той е на стойност 4,6 милиарда долара

Християнсоциалният съюз в Германия с нов лидер МВР шефът Хорст Зеехофер се оттегли след 10 г. на поста

Купуваме по-скъпо сирене, масло и мляко Ядем круши от Холандия и Южна Африка, джинджифил - от Перу

Министър Желязков: Поне милиард трябват през следващите години за модернизация на БДЖ

АБВ предлага промяна на данъчната система и създаване на трудови войски

Лявото не трябва да бъде само етикет, то трябва да е въплътено с истински мерки. Това заяви в неделя във Велико Търново председателят на ПП АБВ Константин Проданов.

Той припомни, че след няколко кръга от преговори в петък, ПП АБВ е подписала коалиционно споразумение с „Движение 21“. „Амбицията ни е да създадем лявоцентристки блок, който да даде алтернатива на хората, които не желаят да гласуват с отвращение за партии в статуквото, както и на тези, които имат чуваемост за социални леви послания, но такива, които се въплъщават в конкретни работещи мерки, а не обещания на едро за няколкостотин лева пенсия или минимална работна заплата, таблети, безплатен бензин и т.н. Ние не предлагаме такъв тип илюзии и няма да го чуете от нашата уста. Гледайки програмите на другите партии, аз съблюдавам, че независимо от заявките за социална чувствителност и справедливост, акцентът е поставен на друго място и ние може би сме единствената формация, която остава в малцинство да защитава интересите на работещия човек. Не говоря за предприемача, а за работещите хора и наемния труд в България“, каза Константин Проданов.

Той добави, че основната цел на ПП АБВ е да защити тези хора от експлоатация и фрапираща бедност, която прониква на всички нива в страната и която е основна причина за демографската катастрофа.

„Искаме не само да върнем понятията „справедливост“ и „солидарност“ в обръщение, но и да ги изпълним със съдържание“, посочи Константин Проданов.

Новият лидер на АБВ е категоричен, че трябва да се преосмисли и промени данъчната система в България, тъй като най-голяма част от данъчните приходи идват от косвените данъци. Той обясни, че промяната в данъчната система е особено важна за партията и ще залегне в програмата й.

„Общоконцептуално като философия трябва да се работи към промяна на съотношението между косвени и преки данъци, което в момента е най-антисоциалното в рамките на целия Европейски съюз. Съотношението е около 70% на 30%, а нашата цел е да стане поне 55 % на 45%“, обясни Константин Проданов.

Според него косвените данъци са ДДС акцизите, които товарят в най-голяма степен най-бедните и уязвимите.

„Това са данъци върху потреблението. Всеки един човек независимо дали взима минимална работна заплата, или 10 000 лв. заплата яде, пие, пуши и кара кола еднакво, но на този, който взима 10 000 лв., му е по-лесно да си плати ДДС-то на хляба. Затова трябва да се преосмисли този модел”, коментира Константин Проданов.

Той допълни, че като експерт на второ място поставя борбата с плоския данък, който бе въведен преди 10 г и нито една от ползите му не се е материализирала в степента, в която се е очаквало.

„За нас е важно да се премине към система на прогресивно подоходно облагане като основният акцент там е възстановяването на необлагаемия минимум, защото в този си вид, без необлагаем минимум, плоският данък почти не съществува и няма аналог в света. Това не означава наказване на богатите, а по-скоро раздаване на справедливост за най-уязвимите“, обясни лидерът на ПП АБВ.

Константин Проданов обяви, че смята за добра икономика да се даде на най-бедните, които имат най-висока склонност да потребяват.

„Когато им дадем малко повече разполагаем доход, той веднага ще се завърти в икономиката и ще се върне под формата на ДДС, акцизи, печалби за фирмите и т.н. Тук говорим за умерена скала с пределни ставки от порядъка на до 25% за най-високите доходи и необлагаем минимум“, отбеляза Константин Проданов.

От АБВ ще настояват за намаляване на ДДС-то и въвеждане на диференцирани ставки на данъка от 10% до 15% в някои сфери на леката промишленост като учебници, книги, бебешки храни, лекарства и др. Проданов обясни, че това най- вероятно ще е свързано с вдигането на прага за регистрация на фирма по ДДС от 50 000 на 100 000 лева. Още ред други промени в системата на данъчното облагане изброи лидерът на АБВ, като целта да се стимулира инвестиционната среда, както и да се ограничи демографската криза.

Проданов уточни, че макар и лява формация, АБВ се различава от БСП по отношение на данъчната политика и ролята на държавата като инвеститор. Ръководството на АБВ обяснява битовата престъпност по селата най-вече с липсата на препитание на нискограмотни българи и набавянето на материални придобивки чрез закононарушения.

Като справяне с този проблем те предлагат да се създадат Трудови войски, в който да служат от 3 до 6 месеца българи без основно образование, навършили 18 години.

„Така те ще се научават на занаят и да изкарват хляба си”, категоричен е Проданов.

След смяната в националното ръководство и оттеглянето на Георги Първанов на 15 януари, в партията има постъпили нови 600 членове, а в електронната платформа са се записали други 600 симпатизанти, коментира заместник- председателят по организационната част Марин Киров .

В неделя следобяд активистите ще присъстват на учредяването на нов клуб в Трявна със записани 100 нови членове.

„Хората искат нови лица, с това си обясняваме вълната от интерес.Към момента в националната организация на АБВ членуват 17 000 българи. Профилът на избирателя на АБВ не е в никакъв случай бивш член на БСП”, уточни Киров.

Проданов изрази надежда, че след тези парламентарни избори няма отново да последват нови предсрочни и ще се избегне парламентарната криза.

„Имаме опасения, че се готви широка коалиция ГЕРБ- БСП. Нямам информация за това, но като гледам индикациите и публичните заявки на двете формации, стигам до този извод”, обобщи Константин Проданов.

По отношение на външната политика, от АБВ са категорични, че България трябва да отстоява своя национален интерес, да не е безгласна буква, да участва клубове по интереси, да развива активна дипломация.

„Не е нужно да сме редом до Казахстан или Беларус, но ако ме питате дали да си възвърнем пазарите, съм категорично „за“, подчерта Проданов.

До края на следващата седмица ще трябва да приключи процесът по номинация на кандидатите за депутати в цялата страна. В регионите ще се отчита кой представител на АБВ или „Движение 21“ е максимално убедителната фигура и е с тежест, за определяне на водачите.

В листите ще бъдат включвани хора които са с авторитет, компетентни и съпричастни на лявата кауза. Константин Проданов сподели, че коалицията ще се „цели” в спечелването на 21 депутата. В заключение областният председател на АБВ Николай Илчев пък обяви, че на база спечелените 210 000 гласа на президентските избори, за които са гласували основно твърдите партийни ядра на двете партии и с оглед, че те няма как да „се стопят“ за това кратко време, прогнозира на предсрочния вот за коалицията да гласуват между 4,8% и 5,2% от избирателите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Вероятно пак лъжат, както лъгаха че няма да гласуват за заема…

  2. Трудови войски….Гранични войски по-добре да се възстановят. Трудовите войски със санирането ли ще се занимават и Лилито Павлова ли ще им е генерал?

  3. Нали цървула Калфин беше вицепримиер, защо не направиха нищо тогава?

  4. Здравейте,
    Аз съм доктор Бен Питърсън, заемодател на частни заеми, който дава времеви възможности за заеми. Имате ли някакви финансови затруднения? Нуждае се от заем за консолидиране на дълга, при 2% строителство, кредит за недвижими имоти, рефинансиране, лични, бизнес цели или спешни пари? Вие сте бизнесмен или жени, които мислят за разширяване на вашия бизнес предлагат кредитиране от всякакъв вид. Ако се интересувате, свържете се с нас днес (24hoursloanservices@gmail.com)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.