Съдът в Страсбург: Българското правителство да осигури на прогонените от Войводиново роми жилища

Активни потребители: Салатите са замърсени с нитрати и бактерии Провериха марули и зелен лук

Дракула живял в свищовска резиденция Проф. Николай Овчаров започва разкопки в местността Калето

Министърът на отбраната на Шри Ланка подаде оставка, заради атентатите

БСП внесе оригинала на записа „Ало, Банов съм” в Апелативна специализирана прокуратура

Арестуваха изнудвачи, искали от емигрант 20 хиляди паунда

Премиерът във Варна: Загубихме две години за „Хемус“ заради отчуждителни процедури

Елена Йончева: България се намира в безспорно авторитарно управление

Байдън кандидат за президент на САЩ

Румяна Арнаудова: Доказателствата сочат, че къщата край Сандански е използвана само от Александър Манолев

Хубчев с оставка, Боби отрича

Справедлива оценка за защитените видове Търси се и лоби за регулиране на хищниците

Секретарят на община Чупрене ще изпълнява временно длъжността кмет

Алмодовар и Джармъш в конкуренция за „Златната палма”

Работата по проекта на Стратегията за детето е спряна по разпореждане на премиера Борисов

Абитуриенти от Природо-математическата гимназия проведоха информационна среща с началника на ОДМВР – Бургас

При изключителен интерес и с много въпроси протече традиционното гостуване на абитуриентите от Природо-математическата гимназия в ОДМВР – Бургас. За четвърта поред година домакин на срещата бе Областния директор – старши комисар Калоян Калоянов, който запозна присъстващите със структурата на крайморската дирекция и отделните й звена, представяйки в детайли най-любопитните от тях.

Дванадесетокласниците се впечатлиха изключително от дейността на служителите от отдел „Криминална полиция” в няколко направления – едното от тях, характерно основно за Бургаската дирекция и свързано с противодействие на незаконната миграция и каналджийската дейност, а второто – с киберпрестъпленията и кражбата на лични данни в интернет.

Старши комисар Калоянов разграничи и ангажиментите на полиция, прокуратура и съд, като надлежно обясни важността на фигурата на разследващите полицаи при разкриването на престъпления и събирането на годни доказателства за повдигане на обвинения. Пряко бяха засегнати случаи, касаещи неизбежната отбрана и крайната необходимост, както и опитите за корупционни действия от нетрезви шофьори спрямо служители от „Пътна полиция”. Не на последно място абитуриентите се вълнуваха от въпроси, свързани с пряката полицейска работа, с повишаването на квалификацията на служителите и трудностите, срещани на „терен”. Като особено интензивна определи старши комисар Калоян Калоянов дейността на бургаските полицейски служители през активния летен сезон, стартиращ за Южното Черноморие още в средата на м. април.

Пред учениците директорът на ОДМВР – Бургас разясни предприеманите превантивни мерки за недопускане на тежки криминални деяния, както и ситуирането на мобилни КПП в активния сезон особено на територията на Слънчев бряг. Абитуриентите се вълнуваха от работата на полицията по неутрализиране на мини-фермите за отглеждане на канабисови растения, както и от мобилните лаборатории за производство на синтетични наркотици. В тази посока старши комисар Калоянов разказа реални случаи от полицейския си опит, като използва възможността за пореден път да благодари на местната власт в крайморските общини, подпомогнали дейността по снабдяване на всяко РУ по Южното Черноморие с дрегер за наркотици.

Във втората част на традиционното посещение на абитуриентите от Природо-математическата гимназия в ОДМВР – Бургас, експертът от Базовата научно-техническа лаборатория Галин Байкушев разкри част от тайните при работата по откриване, проявяване и изземване на пръстови отпечатъци, незаличени от пожар следи, възможностите на ДНК – лабораторията, ситуирана в Бургас и др.

Галин Байкушев демонстрира нагледно възможностите на „експертния куфар”, като на изключителен интерес се радваха : магнитната четка и дактилоскопните прахове. Детайлно пред абитуриентите бяха демонстрирани стъпките при извършването на първия етап от разследването на престъпленията, осъществявани от експертите от МВР, а именно : изследване или оглед на местопроизшествието, защо и как се прави това, колко важна е тази дейност за установяване и доказване на престъпленията и за разкриване на извършителите, каква е ролята на тяхното експертно мнение в следващите етапи от разследването и колко важно е това експертно мнение за отсъждане на справедлива присъда в съда. Галин Байкушев разясни, че една от основните задачи на огледа на местопроизшествието е събиране на годни и качествени веществени доказателства, върху които да се изготвят експертизи, подпомагащи дейността по реализиране спрямо виновното лице на предвидената в закона санкция. Байкушев търпеливо отговори и на множеството въпроси, зададени от младите математици, касаещи степента на точност на ДНК експертизите и важността им при разкриването на престъпления.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.