Абитуриентка в тоалет с фолклорни мотиви призната за най-стилна в Търново

Абитуриентите от училищата във Велико Търново навръх 24 май дефилираха като филмови звезди по червен килим в центъра на болярския град.

Погледите в пъстрото множество събра двойката Деница Божанова и Боян Лапев. Абитуриентката бе избрала да облече в най-важния си ден тоалет със стилизирани фолклорни мотиви. Тя бе призната за най-стилна.

a„Идеята дойде от това, че много обичам народните танци. Занимавам се с фолклор от много малка и още от осми клас бях решила, че балната ми рокля ще бъде с фолклорни мотиви. Много съм щастлива че това успя да стане. Това са елементи на носия от нашия северняшкия край,но представлява стилизиран модел, не е типичното автентично облекло", сподели Деница Божанова.

Девойката уточни, че е искала в модела да се запазят духа на старото време и съвременното звучене. Дизайнерът на облеклото е Яна Караиванова от Велико Търново, като за него са използвани три вида плат- за горна долна част и ръкави, както и автентични пафти за аксесоар. Оригиналният модел е с бродерии и апликации с рози и с шевица по ръкава.

Между 2000 и 3000 лева струва подготовката на абитуриент във Велико Търново. Това споделиха по време на вчерашното изпращане на зрелостниците в центъра на старата столица родители и зрелостници. Майките и бащите не жалят средства, за да изпратят подобаващо своето чедо с аргументите, че „бал се прави веднъж в живота“, че „всичко трябва да е на ниво“ и че сметка в този „случай не се води“.

a2-1„Досега мислехме, че тоалета на момичетата излиза по-скъпо, но ние имаме момче и се оказа, че костюми под 300 лева няма. С обувки, вратовръзки, ризи, под 450 -500 лева не можеш да го облечеш. Отделно почерпката с роднини, колкото и да се ограничаваш, също иска пари", каза Валентина Тодорова, майка на зрелостник.

Тържественото шествие красивите и развълнувани млади хора премина по централната улица между 18 и 19 часа под звуците на популярни български песни. Зрелостниците бяха приветствани от заместник- кмета Снежана Данева- Иванова и Пенка Игнатова, директор на дирекция „Образование“ в общината. Дъждът спря като по поръчка непосредствено преди официалното дефиле.

Ефектни рокли и фризури и тази година показаха младите момичета, а стилни костюми- младежите. Сред стотиците млади хора не бяха забелязани такива в кичозни или провокативни тоалети. Много от девойките и младежите бяха придружавани от малки костюмирани момчета или момичета- братчета, сестричета или братовчедчета. Честа гледка бе и млад зрелостник, хванал под ръка своята класна ръководителка в дефилето.

„Аз също участвах в проекта на модела, разказва още Деница – който е изработен за около два месеца, като по-голяма част от времето отне проектирането, а направата стана по-бързо.“ Младото момиче бе избрало да сплете в косата малки бели розички, което допълваше ефектната й визия. Деница сподели още, че тази година ще кандидатства в НВУ „Васил Левски“ във военната специалност „Материални средства“. Нейният кавалер пък е първокурсник във военния университет, в специалност „Комуникационна техника и технологии“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България