Аварии с тока заради студа по Богоявление

Ударното включване на печки и климатици при предстоящото застудяване създава опасност от аварии и спиране на тока, предупредиха от енергото на ЧЕЗ.

Компанията призова клиентите си да използват разумно отоплителните уреди, „за да не се стига до претоварване на мрежата и да не се смущава техният уют“.

ЧЕЗ удвоява дежурните екипи в Западна България за периода, в който се очакват снежни бури и понижение на температурите до минус 20 градуса.

„Създали сме организация за посрещане на студовете. На разположение ще бъдат 110 аварийни екипа за работа при тежки условия“, каза Виктор Станчев, главен оперативен директор на „ЧЕЗ Разпределение“.

Увеличаването на товарите по мрежата може да създаде опасност от аварийни прекъсвания на електрозахранването, особено в районите, където населението се отоплява главно с електрическа енергия.

Общо 150 екипа на EВН са в готовност да реагират при аварии, съобщиха от енергото в Югоизточна България. Дружеството има възможност да мобилизира и допълнителен брой сътрудници и техника.

Основна трудност при тежка зимна обстановка са затворените пътища и невъзможният достъп до аварирали електропроводи. Голямо предизвикателство е обледяването на проводниците, падналите дървета и счупените стълбове.

ЕВН разположи по места мобилни агрегати, техника, инструменти и материали за авариен резерв. Има и специализирана механизация - високопроходими автомобили, автовишки, моторни шейни и АТВ за труднодостъпните райони. Дежурните екипи по места разполагат със снегоходки и щанги за сваляне на лед от проводници.

„Енерго-Про Мрежи“ мобилизира 20 допълнителни аварийни екипа в Североизточна България. Другите 82 групи са в постоянна готовност да реагират при повреди. При извънредна ситуация на разположение ще бъдат общо 384 екипа.

Техниците са напълно оборудвани с необходимите материали, инструменти, лични предпазни средства и облекло. Разполагат с подходящи комуникационни средства за връзка с Центровете за управление на мрежата. В готовност са 410 високопроходими автомобила, 317 екипни коли и 149 специализирани автомобила - багери, автокранове и автовишки.

 

Борисов: Безобразията с тировете да престанат

„Специално ДАИ искам да присъства навсякъде, да следят тировете, защото тези безобразия трябва да престанат“, заявява премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на кабинета.

Министър-председателят в оставка нарежда на членовете на правителството да са в пълна готовност за задаващия се студ и снежни виелици, става ясно от стенограмата.

„Явно е, че не можем да кажем на хората да не пътуват, поне от опита ми от тези няколко дни, като обиколих Айтос и Карнобат надолу. Не се оценява, че природата е по-силна от нас, и след това настава хаос. Затова имайте пълна готовност - за тези, които са неразумни и тръгнат в такова време - да имаме готовност съответно да им се окаже помощ и да не бъдат и допуснати в тези трасета, където би могло да има и се очаква силен снеговалеж. Така че използвайте и медиите да го транслирате това, да обясните още веднъж. Армията също (...), нека да имат готовност с тежките машини“, казва още Бойко Борисов.

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчваров го уверява, че представителите на министерствата в сформирания кризисен щаб вече са взели превантивни мерки. „Общините - възложили сме на нашите директори заедно с областните управители и кметовете да подготвят местните щабове и кризисните центрове да бъдат в готовност, ако се наложи евакуация на хора, да могат да ги настанят“, казва Бъчварова.

„Дават го минус 22 градуса и снеговалеж. Все пак обръщаме се към хората, че при такива минусови температури и нашата техника може да аварира, така че, докато мине бурята поне… само в краен случай да се предприемат пътувания“, предупреждава Борисов.

 

Прогнозата: Леден въздух идва от север

„От северните ширини на Европа към Централните югоизточни части на континента се спуска леден арктичен въздух. Той се ще се срещне с по-топли и влажни средиземноморски маси и на Балканите ще се създаде зимна валежна обстановка“, съобщиха от ТВ-МЕТ пред „Труд“

От там обясниха, че над полуострова ще паднат интензивни валежи от дъжд и сняг. В нашата страна влошаването на времето ще започне от днес, като в началото на деня ще завали в Западна България, а до края на деня валежите ще обхванат по-голямата част от страната.

В началото в ниските части на Дунавската равнина, по долината на Струма, в Тракия ще завали дъжд, който с понижението на температурите ще се преминава в сняг. Тази нощ в почти цялата страна се очакват снеговалежи, само по южното Черноморие ще вали дъжд. Снежната покривка в почти цялата страна ще е между 15-30 см., но в планинските райони, както и на места в Предбалкана, в източните райони ще има покривки до 40-50 см. Утре преваляванията постепенно ще спират, като този процес ще бъде от юг на север. Следобед в южна България вече снеговалежите ще са спрели, а в северна все още ще превалява слабо.

Ще духа умерен вятър от север и в източната половината на страната ще ума условия за виелици и навявания. Това, както и с очакваната снежна покривка ще правят условията по пътищата изключително неподходящи за шофиране, особено за по-неподготвените автомобили.

 

Пълна мобилизация във Велико Търново

Велико Търново и селищата в общината са подготвени да посрещнат очакваното в края на седмицата влошаване на времето. По указания на кмета Даниел Панов заместникът му Георги Камарашев проведе работна среща с представителите на фирмите, ангажирани с дейността по зимната поддръжка на пътната мрежа - "Нелсен Чистота" и ОП "Зелени системи". Доуточнени са мерките и дейностите, територията на града е разпределена на райони, създаден е работен график за всички дни, в които има риск от усложнена метеорологична обстановка.

„Общината мобилизира целия си човешки и технически ресурс заради предстоящите студове“, информира  Камарашев. В двудневен отпуск, за да са отпочинали и готови за прогнозните температури от - 20 градуса, са служителите от общинското предприятие "Зелени системи".

"Щом завали и се образува лед, 60 човека ще го почистят, работейки и извънредно", обобщи Камарашев. За да бъде изчистен своевременно градът, от кметството са изготвили и график за всеки жилищен район, който ще бъде обезпечен с техника и от няколко частни компании.

Фирма "Нелсен Чистота" разполага с 25 машини, сред които 10 снегорина, 8 камиона за разпръскване на инертни материали, три самосвала, две фадроми.

 

Главната инспекция по труда предупреди: По-чести почивки и топли напитки при работа в снега

Главната инспекция по труда напомни на работодателите да вземат мерки за защита на работещите при голям студ и сняг.

Наредбата за минималните изисквания за микроклимата описва допустимите температури на въздуха при лека, средно тежка и тежка физическа работа. Оптималните стойности на закрито варират между 16 и 23 градуса, а допустимите са от 13 до 25 градуса. По-ниски температури са приемливи само при тежък труд.

При дейности на открито работодателят е длъжен да се съобразява с червените и оранжевите кодове за снеговалеж, дъжд, вятър, ниска температура, мъгла.

Най-често фирмите въвеждат промяна на работното време или възлагат задачи, при които ефектът от лошото време е по-малък. Осигуряват се също по-чести почивки и топли напитки.

 

Дизелови снегорини ще почистват жп линиите

Системата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е в пълна мобилизация. Сдруженията на превозвачите са информирани по възможност да избягват пътувания от днес до неделя.

За почистването на железопътната инфраструктура след евентуални силни снеговалежи и навявания са осигурени необходимите снегорини с дизелова тяга. Това съобщи зам.-председателят на Националния щаб за защита на населението при бедствия и аварии и министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

„Предвиждам усилията да бъдат съсредоточени основно върху разчистване на контактната мрежа и премахване на евентуални паднали дървета“, каза министърът.

Мобилните оператори са уверили ведомството, че е създадена организация за справяне със значителни снеговалежи, прекъсвания на електрозахранването и затруднен достъп до местата, където са разположени базовите станции.

Дървена ваканция в Пловдив

Сибирският студ, който идва в следващите дни у нас, и неотопляваните дълго време класни стаи може да удължат допълнително зимната ваканция на учениците в Пловдив, където първи взеха решение 5 и 6 януари да са неучебни заради върлуващия грип.

„Дали ще има дървена ваканция през следващата седмица, ще реши оперативен щаб“, обяви зам.-кметът на Пловдив по образованието Стефан Стоянов. Най-вероятно щабът ще се събере, за да вземе решение за дървена ваканция, в петък, когато се очаква температурите в града да паднат драстично. Очаква се стойностите на термометрите да тръгнат нагоре най-рано във вторник или сряда, докогато най-вероятно ще бъде удължена и започналата на 24 декември зимна ваканция.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България