Аварийните екипи в София отводниха 49 завирени пространства, 39 мазета и дворове

За последните 4 дни екипите ни отводниха 49 завирени пространства, 39 мазета, приземни етажи и дворове. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която представи актуална информация пред Столичния общински съвет за нивата на реките след обилните валежи в последните дни, както и за действията, които са предприети за предотвратяване на щетите от наводнения в някои от софийски райони.

Фандъкова посочи, че първата задача е била да не се допусне риск за живота и здравето на хората. "С която се справихме. Втората, по която работим сега, е да помогнем на пострадалите. И днес продължава работата на комисиите в районите", посочи кметът.

Вчера започна описване на щетите, което ще продължи в следващите дни.

"Случилото се ни показаха за пореден път, че превенцията е изключително важна", посочи Фандъкова. Всяка година Столична община почиства средно по 100 км речни корита, ежегодна 500 м зони на язовирите, работи се и за изграждане на речни диги. Всеки лев инвестиции в превенция се връща двойно при ликвидацията на щетите, а според специалистите 4-кратно. Изключително важни са и инвестициите в хора и специализирано оборудване и техника, което правим, каза също кметът Фандъкова.

Тя благодари аварийната дирекция с ръководител Красимир Димитров, който продължава да е на терен с неговите екипи: "39 служители продължават да са на терен заедно с 15 доброволци от нашето формирование, екипите на кметовете на районите Нови Искър, Надежда и Връбница, на г-н Гетов, директор на Столичната пожарна и екипите му, на директора на „Напоителни системи“ г-жа Снежина Динева и на екипите на „Софийска вода“.

Коментари

Задължително поле