Ген. Тодор Бояджиев разкри как е било подслушвано посолството на САЩ

Осъдиха на смърт 16 туркини за принадлежност към ИДИЛ

“Пирин” прекъсна серията от загуби

Северна Корея желае да започне диалог със САЩ

Юнкер: Македония е на прав път, може да получи препоръка от ЕК до няколко месеца

Депутатът Николай Бошкилов напуска ръководния екип на БСП-Благоевград

Обилни снеговалежи и силен вятър тази нощ и утре, червен код в областите Смолян и Кърджали

От Българска банка за развитие обявиха, че нямат участие в сделката по продажбата на ЧЕЗ

Нови боеве са избухнали Източна Гута

Путин, Меркел и Макрон са обсъдили ситуацията в Сирия

ГЕРБ обвини Нинова, че “пуска плоски лъжи”

МВР със съвети какво да правим при обилни снеговалежи и силен вятър

Патриарх Неофит възглави празнична света литургия в “Св. Александър Невски”

19-годишно момиче е загинало при катастрофа в района на Драгичево

Калоян Паргов: Гражданите от “Малашевци” поискаха да закрием битака

Аварирала помпа причини замърсяване на река Луда Яна

Снимка: Government.bg

Аварирала помпа е причинила замърсяване на река Луда Яна, в която е установено наличие на мед над допустимите норми в дренираните води, съобщиха от РИОСВ-Пазарджик.

Експерти на екоинспекцията извършили незабавна проверка след сигнал за изтичане на дренажни води от водоем за богати разтвори в река Луда Яна, подаден от на кмета на село Цар Асен на 17 юли (понеделник) в 17.15 часа на спешен телефон 112. 45 минути по-късно екоинспекторите установили, че нивото на водоема за богати разтвори, стопанисван от „Еко Медет” ЕООД, е повишено до кота 230 см и е започнало дрениране на вода в реката с дебит около 10 литра в секунда заради аварирала помпа. От „Еко Медет” ЕООД веднага са предприети спешни мерки за подмяната й с резервна, която обаче също е аварирала. По тази причина експертите от РИОСВ-Пазарджик са предписани спешно да се изгради предпазен борд, за да не се допусне преливане. От екоинспекцията са уведомили за инцидента РЗИ и областния управител на Пазарджик и на 18 юли (вторник) е сформирана работна група от служители на “Панагюрска медна компания” и “Еко Медет” ЕООД за доставка и монтаж на високонапорна помпа.  Освен това вече е изграден и предпазен борд от чували с пясък за повишаване височината на приливната стена, като още на 18 юли в 13 часа помпата е пусната в действие и е започнало изпомпването на дренажните води.
Експертите на РИОСВ, Басейнова дирекция “Източнобеломорски район” и Регионалната лаборатория към ИАОС пък извършиха нов оглед на речното корито на Луда Яна. Взети са водни проби от три точки – преди и след смесването на дренажните води, както и от река Луда Яна при село Росен. На място са измерени активна реакция pH, разтворен кислород и електропроводимост. Предстои анализ в акредитирана лаборатория. По искане на РИОСВ и по разпореждане на областния управител на Пазарджик от ВЕЦ “Черногорово” в река Луда Яна ще бъдат пренасочени допълнителни водни обеми като мярка за ограничаване на замърсяването.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.