На 27 март 2019 да почерпят

Кубрат Пулев – целувка за милиони?

Борисов: Писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия да подкрепят усилията ни за справедливи мерки по пакета “Мобилност”

Пука им на циганите, че сме профукали 1 милиард за тях Красимир Каракачанов организира кръгла маса за циганизацията на България

Продават хижа и хотел на ВМЗ-Сопот Към един от имотите има планинско пасище от 1,1 млн. кв.м

НАП проверява сделките на „Артекс“ (обзор) Антикорупционната комисия изисква документи от фирмата за 4 години назад

Вижте евтиния апартамент от „Артекс“ на зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 27 март 2019

Укрепването на свлачището по пътя Смолян – Мадан започва до лятото

700 превозвачи блокират Страсбург Шествие ще затвори и центъра на София

Рекорден ръст на потребителските заеми Спестяванията на гражданите в банките нараснаха с 4 млрд. лв.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото “КТБ”: Цветан Василев плащаше на Иван Костов и дъщеря му (обзор) Банкерът беглец давал по 25 000 лв. на месец на бившия премиер до фалита през 2014 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 27 март 2019

Макрон продаде на Китай 300 „Еърбъс“-а

Стартира седмият сезон на „Футбол за приятелство“ Началото бе дадено от Газпром, официален спонсор на Шампионска лига

Аварирала помпа причини замърсяване на река Луда Яна

Аварирала помпа е причинила замърсяване на река Луда Яна, в която е установено наличие на мед над допустимите норми в дренираните води, съобщиха от РИОСВ-Пазарджик.

Експерти на екоинспекцията извършили незабавна проверка след сигнал за изтичане на дренажни води от водоем за богати разтвори в река Луда Яна, подаден от на кмета на село Цар Асен на 17 юли (понеделник) в 17.15 часа на спешен телефон 112. 45 минути по-късно екоинспекторите установили, че нивото на водоема за богати разтвори, стопанисван от „Еко Медет” ЕООД, е повишено до кота 230 см и е започнало дрениране на вода в реката с дебит около 10 литра в секунда заради аварирала помпа. От „Еко Медет” ЕООД веднага са предприети спешни мерки за подмяната й с резервна, която обаче също е аварирала. По тази причина експертите от РИОСВ-Пазарджик са предписани спешно да се изгради предпазен борд, за да не се допусне преливане. От екоинспекцията са уведомили за инцидента РЗИ и областния управител на Пазарджик и на 18 юли (вторник) е сформирана работна група от служители на „Панагюрска медна компания“ и „Еко Медет“ ЕООД за доставка и монтаж на високонапорна помпа.  Освен това вече е изграден и предпазен борд от чували с пясък за повишаване височината на приливната стена, като още на 18 юли в 13 часа помпата е пусната в действие и е започнало изпомпването на дренажните води.
Експертите на РИОСВ, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и Регионалната лаборатория към ИАОС пък извършиха нов оглед на речното корито на Луда Яна. Взети са водни проби от три точки – преди и след смесването на дренажните води, както и от река Луда Яна при село Росен. На място са измерени активна реакция pH, разтворен кислород и електропроводимост. Предстои анализ в акредитирана лаборатория. По искане на РИОСВ и по разпореждане на областния управител на Пазарджик от ВЕЦ „Черногорово“ в река Луда Яна ще бъдат пренасочени допълнителни водни обеми като мярка за ограничаване на замърсяването.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.