Август идва с валежи, жеги след 5-и

Температурите в най-големите горещини достигат до 37 градуса

Захлаждане около Голяма Богородица

Август ще започне с валежи и захлаждане. На първия и втория ден от месеца се очаква да превалява в западните и северни райони на България, а в събота (3 август) ще превали и по Северното ни Черноморско крайбрежие.

В следващите дни от осмия месец в годината очакваме повишение на температурите. От 5 до 12 август ще има повече слънце и топло време. Дневните стойности ще достигат от 31 до 37 градуса.

Захлаждане и краткотрайни валежи, придружени от гръмотевични бури, се очакват в периода от 13 до 15 август, когато е Голяма Богородица. През втората половина от месеца се очакват повече валежни обстановки в западните райони на страната. От 26 до 29 август прогнозите са за по-продължителни валежи, със захлаждане.

Средните климатични максимални температури за месеца са между 28 и 32 градуса, а средните минимални: между 15 и 18 градуса. Валежните периоди за месеца са от около 15-и и между 21 и 24-и.

През осмия месец от годината повечето хора са в отпуски от работа. Това не е случайно, защото и времето тогава е типично лятно, подходящо за почивка. През повечето дни обикновено е слънчево и топло, а през отделни периоди и горещо. Тогава температурите достигат стойности до 35-40 градуса. През този месец има най-много дни с температури над 40 градуса от цялата година.

Най-високите стойности са отчетени в Чирпан 45 градуса, в Сандански 44, в Русе, Плевен, Търговище, Елхово, Свищов 43, и др. В София най-високата температура през този месец е 39 градуса, измерена на 11 август 1994 година. В Пловдив на 22 август 1922 година са отчетени 41 градуса, а в Плевен на 12 август пак 1922 година: 43 градуса.

През август стабилното слънчево и сухо време се дължи главно на преобладаващия антициклонален тип време. Нахлуванията на влажен и хладен океански въздух са по-редки от тези през юли. Тогава обикновено се развива мощна купесто-дъждовна облачност и падат краткотрайни, но интензивни валежи придружени от гръмотевични бури.

Народна метеорология

Дъждът носи пълни бъчви

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин. За август народната метеорология гласи:

Сух август - сухи бъчви, дъждовен август - пълни бъчви. По дните от 1 до 12 се съди за времето през отделните месеци. Ако на първи, втори и трети август е горещо, то януари, февруари и март ще е студено и обратното.

Смущения в магнитосферата

Магнитни бури поне три дни

Магнитни бури очакваме в първите дни на август. Повишение на геомагнитната активност ще има в периода от 4 до 6 август. Възможни смущения в магнитосферата са вероятни и в последните дни на месеца, около 28-и. В останалите дни от август слънчевата активност ще бъде ниска.

Месецът е изключително подходящ за плажуване по българското Черноморско крайбрежие. Слънцето е жарко, но прохладата на морския бриз прави горещините поносими, а температурата рядко минава 35 градуса. Преваляванията и захлажданията са за кратко и внасят разнообразие в слънчевия характер на времето. Температурата на морската вода също достига своя максимум през този месец. Най-често по Северното Черноморие тя е около 24 градуса, а по Южното 25-26.

Коментари

Задължително поле