Австралия изпраща военен самолет, който ще следи дали севернокорейските кораби нарушават санкциите на ООН

Севернокорейските медии окачествиха вчерашната среща между лидера си Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин като историческа и поставящата началото на нова ера. Международната общност обаче се обяви за запазване на дипломатическия и санкционен натиск срещу Пхенян докато не са налице конкретни стъпки за ядрено разоръжаване. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е окуражен от подписаната вчера декларация за "пълното ядрено разоръжаване на Корейския полуостров", но подчерта, че Съединените щати ще продължат натиска над Пхенян, докато разоръжаването не стане факт.

В тази връзка австралийският премиер Малкълм Търнбул съобщи, че страната му ще изпрати военен самолет, който да следи дали севернокорейските кораби нарушават санкциите, наложени от ООН, информира БНР.

"Това, което се случва е, че се избягват санкциите като материали се прехвърлят от един кораб на друг. Ако можем да наблюдаваме района, ще успеем да идентифицираме къде и как това се случва и на отговорните да се потърси сметка".

В същото време американският министър на отбраната Джеймс Матис заяви, че Вашингтон е готов да обсъжда изтегляне на американските военни от Южна Корея. Все още е твърде рано да се каже кога и как да стане това, първо дипломатите трябва да си свършат работата, подчерта Матис.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят