Австрийските власти се отказаха да изграждат антитерористични защитни стени около правителствените сгради

В Австрия властите се отказаха да изграждат антитерористични защитни стени около правителствените сгради. Решението идва след критики на обществеността, и в навечерието на парламентарните избори на 15 октомври, информира БНТ.

И след атентата в Барселона, властите във Виена отказаха да ограждат туристическите зони, защото смятат такива мерки за плацебо. Миналият месец обаче, около двореца Хофбург, където са канцлерството и президентството, започна строеж на бариери с височина 80 сантиметра и ширина метър, така че да устоят на нападение с автомобил. Проектът за милион и половина евро предвиждаше и министерства и други обекти като част от подготовката за европредседателството през втората половина на 2018-та. Но бързо предизвика дискусия.

След заглавия в популярната преса като "Защо тях да, а нас не" канцлерът социалдемократ Кристиан Керн отмени строителството и обеща да се мисли за алтернативи. Най-яростни в критиките бяха от крайнодясната партия на Свободата, която води е в оспорвана надпревара със социалдемократите и консерваторите на предсрочните избори след месец. Основни теми на кампанията са сигурност и миграция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа