Австрия предупреждава: Споразумението с Турция за мигрантите може да падне, трябва да сме готови

Министрите на отбраната от Централна Европа обсъдиха възможностите за защита на външните граници на ЕС при провал на споразумението с Турция за бежанците.

Срещата се състоя по предложение на австрийския министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил във Фрауенкирхен. В нея участваха министрите на отбраната от Центролноевропейската отбранителна инициатива, сред които бяха представители от Чехия, Хърватия, Унгария, Македония, Черна гора, Полша, Словакия, Словения и Сърбия.

След срещата Доскоцил подчерта, че споразумението с Турция не се прилага - много малко бежанци са върнати в тази страна, а в същото време е увеличен с 400 на сто броя на мигрантите, пристигащи по гръцките острови. По този начин са поставени под въпрос редприсъединителните преговори с Турция, подчерта австрийският дипломат №1 и добави: В близко време Турция може да въведе смъртно наказание и поради всички тези причини ние сме длъжни да се подготвим за времето, когато това споразумение няма да бъде в сила.

Не може за втори път да кажем на сънародниците си, че Европейският съюз е бил изненадан от създалата се ситуация, каза Доскоцил.

На базата на правните възможности в отделните държави трябва да се вземат мерки за защита на външните граници с военни, полицейски и граждански сили....Австрия може да изпрати в България 40 транспортни коли, а на Сърбия да предостави 30 камери за нощно наблюдение, поясни Ханс Петер Доскоцил и съобщи, че министрите на отбраната може да отправят писмено искане за финансова подкрепа от ЕС.

Участниците в срещата се договориха като следваща крачка да бъде изготвянето план за действия, заедно с вътрешните министри. Този документ ще трябва много подробно да описва как ще се действа и какви са възможностите при спирането на прилагането на споразумението с Турция. В тази връзка Доскоцил, заедно с вътрешния министър на Словакия Робърт Калинак, ще организира среща с министрите на отбраната и на вътрешните работи от региона. Все още не е определена датата за тази среща, но на нея ще бъдат поканени представители и от България и Румъния.

Днес участниците във форума ще участват в конференция за мироопазващите мисии на Балканите, която ще бъде открита в босненската столица Сараево. /БГНЕС

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят